Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Δεν πέρασε στη Βουλή η ρύθμιση για τα φαρμακεία

Δυσάρεστη έκπληξη για τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο έκρυβε η χθεσινοβραδινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή στο άρθρο 29 που αφορούσε στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

Το κλίμα πυροδότησε η στάση του υπουργού Υγείας, ο οποίος παρά τις συστάσεις του προέδρου της Βουλής και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων να αποσύρει το επίμαχο άρθρο, αρνήθηκε επιμένοντας να τεθεί σε ψηφοφορία, αφού προηγουμένως...

...είχε προχωρήσει σε μία διορθωτική τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων θα καθορίζονταν από την ισχύουσα νομοθεσία και όχι από τους φαρμακευτικούς συλλόγους.
Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι πρόκειται για διευκρινιστική τροποποίηση, η οποία αποσκοπούσε να υπερβεί τη δύστροπη στάση ορισμένων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας (π.χ. Θεσσαλονίκης), οι οποίοι καταστρατηγούν τον νόμο και αποκλείουν όσους φαρμακοποιούς θέλουν να λειτουργούν πέρα από το καθορισμένο ωράριο. Η άρνηση του υπουργού Υγείας να αποσύρει τη διάταξη και να την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας, οι περισσότεροι των οποίων προτίμησαν να ψηφίσουν απλώς παρών στην ψηφοφορία που ακολούθησε.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 101 υπέρ, 65 κατά και 87 παρών, όμως για να υπερψηφισθεί η διάταξη απαιτούσε 135 θετικές ψήφους.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε μετά το αποτέλεσμα ότι θα επανέλθει με αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Ομως διαφοροποιήσεις έγιναν και στις υπόλοιπες ονομαστικές ψηφοφορίες που αφορούσαν κυρίως τα άρθρα για την κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, καθώς και αυτού σχετικά με τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι δικηγόροι βουλευτές προτίμησαν να απουσιάζουν από την αίθουσα, ενώ τουλάχιστον 31 βουλευτές της ΝΔ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που συγκροτούν το αντιμνημονιακό μέτωπο, δεν πήραν καθόλου μέρος σε καμία ψηφοφορία. Εικόνα Βαβέλ εμφάνισε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος τοποθετήθηκαν στις ψηφοφορίες κυρίως κατά συνείδηση.
Το μωσαϊκό των απόψεων περιλαμβάνει κάτι από συντεχνιασμό, κάτι από ψηφοθηρία εν όψει των επικείμενων εκλογών αλλά και τιμωρητική διάθεση κυρίως απέναντι στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Ο τελευταίος «τιμωρήθηκε» γιατί επέμεινε στην αδιαλλαξία του, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, φρονίμως ποιών, παρ' ότι κατέθεσε ορισμένες νομοτεχνικές τροποποιήσεις σε κάποια άρθρα του νομοσχεδίου, τις απέσυρε την τελευταία στιγμή για να αποφύγει πιθανή δυσάρεστη αντίδραση.

Πηγή  kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου