Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Εγκαίνια του οδικού τμήματος «Χαλκηδόνα-Παραλίμνη» από Περιφερειάρχη & Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας



Κατά τη διάρκεια μίας λιτής εκδήλωσης, ακριβώς έναν χρόνο μετά από τα εγκαίνια του τμήματος «Άγρα-Βρυτά», εγκαινιάστηκε το νέο οδικό τμήμα «Χαλκηδόνα-Παραλίμνη» της Νέας Εθνικής Οδού  Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Η τελετή των εγκαινίων έγινε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ, ο οποίος ευχήθηκε ο δρόμος να είναι «ευλογημένος και αναίμακτος».


Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Πέλλας Μ. Ζωγράφου-Τσαντάκη, Μ. Καράμπελα, Ι. Ανδρίτσος, οι Δήμαρχοι κκ. Δημ. Γιάννου, Δημ. Πασόης, Γρ. Στάμκος,  ο Στρατηγός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Παυλίδης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Γιαννιτσών Γ. Παπαπροδρόμου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Κ.Μ. Αλ. Μήλιος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Κ.Μ., δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και αρκετοί πολίτες.

Ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο ιστορικό κατασκευής του έργου και στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε η Περιφέρεια ώστε το έργο να κατασκευαστεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και χωρίς υπερβάσεις στον προϋπολογισμό (το κόστος των εργασιών ανήρθε στα 40,5 εκατομ. Ευρώ). Οι εργασίες του δρόμου είχαν ανασταλεί το 2009 και ξεκίνησαν πάλι τους πρώτους μήνες μετά από την ανάληψη της νέας ηγεσίας της Περιφέρειας (Μάιος του 2011). Επίσης, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, ο οποίος είχε στενή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, πραγματοποιήθηκαν εργασίες περαιτέρω βελτίωσης και λειτουργικότητας του δρόμου (ηλεκτροφωτισμός, σήμανση-σηματοδότηση, εξασφάλιση πρόσβασης στις αγροτικές ιδιοκτησίες εκατέρωθεν της οδού, κ.ά.), ώστε να παραδοθεί στους πολίτες της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας ένα συγκοινωνιακό έργο υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και μέγιστης ασφάλειας. «Δουλέψαμε με στόχους και χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο κ. Περιφερειάρχης και με την ευκαιρία αναφέρθηκε στον υπόλοιπο σχεδιασμό της Περιφέρειας ο οποίος αφορά το αδελφό έργο της παράκαμψης της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών για το οποίο παραδίδονται οι οριστικές μελέτες των τεχνικών και αποκτά επιλεξιμότητα για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους, το τμήμα Μαυροβούνι - Έδεσσα, 9 χιλιομέτρων, το οποίο σύντομα πρόκειται να αποκτήσει μελετητική ωριμότητα, την ολοκλήρωση των εργασιών στο τμήμα «Άγρας-Βρυτά», κ.ά. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την ασφαλή μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. “Κάθε χρόνο θρηνούμε αρκετά θύματα λόγω της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου”, τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της οδού για την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής. “Οι εξαγωγές της Πέλλας έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση (τριπλασιασμός έως και εξαπλασιασμός για κάποια προϊόντα) την τελευταία τριετία, ενώ η βελτίωση του οδικού δικτύου έχει μία άμεση συμβολή και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η οποία αποτελεί πλέον έναν γνωστό και καταξιωμένο προορισμό”. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Περιφερειάρχη για την άριστη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια των εργασιών και επίσης τους αναδόχους του έργου, τα στελέχη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής και τα στελέχη της Περιφέρειας που επέβλεψαν τις εργασίες.

Υψηλή προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει η αύξηση της απορροφητικότητας κατασκευής μεγάλων τεχνικών έργων και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε η Κεντρική Μακεδονία να διαδραματίσει έναν σημαίνοντα ρόλο στα Βαλκάνια. Η συνεχής βελτίωση και αξιοποίηση των συγκοινωνιακών υποδομών εξυπηρετεί αυτή την κατεύθυνση. 

2 σχόλια:

  1. ενας αθλιος δρομος γεματος φαναρια.ποιος ο λογος να παμε από εκει ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τα 120 εκατομμύρια τσιμουδιά. Καμία κουβέντα. Τα χαρίσατε! Θα σας το ανταποδώσουμε στις εκλογές/

    ΑπάντησηΔιαγραφή