Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Τα αντιηλιακά μειώνουν την παραγωγή της βιταμίνης D



Oι δερματολόγοι μάς συνιστούν να φοράμε χειμώνα-καλοκαίρι αντηλιακό για να προστατευόμαστε από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όμως το σώμα χρειάζεται το φως του ήλιου για να συνθέσει βιταμίνη D – συστατικό απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Είναι άραγε πιθανόν η χρήση του αντηλιακού να επεμβαίνει στη σύνθεση της βιταμίνης D;

Ναι, αλλά το ερώτημα που προκύπτει από τις έως τώρα μελέτες είναι πόσο πολύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Ορισμένες από αυτές είχαν δείξει ότι η μείωση ήταν σημαντική, καθώς η παραγωγή της βιταμίνης φαινόταν να μειώνεται στο ένα δέκατο.
Πρόσφατες μελέτες όμως, στις οποίες παρακολουθήθηκαν ομάδες εθελοντών από λίγους μήνες έως χρόνια, έδειξαν πως η μείωση είναι πολύ μικρή.
«Αν και τα αντηλιακά μειώνουν κάπως την παραγωγή της βιταμίνης D, η μείωση αυτή δεν είναι αρκετή για να προκληθεί ανεπάρκειά της» είναι το γενικό συμπέρασμα των μελετών», λέει ο δρ Χένρι Λιμ, επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας στο Νοσοκομείο Ηenry Ford του Ντιτρόιτ και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.
«Το εύρημα αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φορούν αρκετό αντηλιακό ώστε να επιτυγχάνουν τη μέγιστη προστασία και έτσι εκτίθενται αρκετά στον ήλιο».
Σύμφωνα με έκθεση των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας των ΗΠΑ, δεν χρειάζεται μεγάλη έκθεση στον ήλιο για να συνθέσει ο οργανισμός όση βιταμίνη D του χρειάζεται: 30 λεπτά έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, δύο φορές την εβδομάδα, είναι αρκετά.
Ο δρ Λιμ συνιστά σε όσους ανησυχούν να μην πάψουν να αλείφονται καλά με αντηλιακό, αλλά να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως τα παχιά ψάρια και το εμπλουτισμένο γάλα.
Πηγή:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου