Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Υπέρ της ένεσης ρευστότητας η Εθνική Τράπεζα, κατά η Alpha Bank



ΔΙΑΦΩΝΙΑ Εθνικής - Alpha Bank για το φλέγον ζήτημα της επαναχρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Εν μέσω πρωτοφανούς «στεγνότητας» της αγοράς, τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο οφείλει πάνω από 6,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, και εκκρεμούν πάνω από ένα δισ. επιστροφές ΦΠΑ, οι δύο μεγάλοι, ιστορικοί τραπεζικοί όμιλοι εμφανίζονται με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.
Διάσταση ενδεικτική της πραγματικής κατάστασης, που κυριαρχεί στην αγορά, και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να εκφραστεί με ενιαία γραμμή, να συνδράμει στην αναθέρμανση της οικονομίας, να διαδραματίσει το ρόλο του σε μια ιστορική καμπή για τη χώρα.

Και αυτό μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και παρά τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζιτών πως... τώρα ξεκινά η χρηματοδότηση της αγοράς.
Τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δεν επιτρέπουν την παραμικρή αισιοδοξία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Και βλέπουμε για τη συνέχεια, καθώς ακολουθούν οι εκλογές τον Μάιο του 2014.
Η Εθνική Τράπεζα από τη μια εμφανίζεται έτοιμη να «προχωρήσει στη χρηματοδότηση της οικονομίας» και, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξ. Τουρκολιάς, «να αναλάβει την εθνική πρόκληση». Απεναντίας, η Alpha Bank υποστηρίζει (όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο) ότι «υπάρχει αδυναμία παροχής πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία, διότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για δανεισμό καθυστερούν». Αμφότερες οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά με δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και την ΕΚΤ, επί της ουσίας από τους ίδιους τους φορολογουμένους.
Η νέα πιστωτική συρρίκνωση κατά 4% τον Ιούλιο, η νέα μείωση των καταθέσεων τον ίδιο μήνα, η απόκλιση μεταξύ δανείων (222 δισ. ευρώ) και καταθέσεων (162 δισ. ευρώ) εκ των πραγμάτων περιορίζουν δραματικά το περιθώριο ελιγμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παράλληλα, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει πως ο αρνητικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα διατηρηθεί (τουλάχιστον) και το 2014. Αρα, για αύξηση δανείων, χρηματοδοτήσεων, από το τέλος 2014 στην καλύτερη περίπτωση.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί πως εάν οι τράπεζες είχαν μειώσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας με πιο δραστικό τρόπο, η κατάσταση πιθανότατα θα ήταν πολύ χειρότερη. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αδυναμία παροχής πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία, διότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για δανεισμό καθυστερούν.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου