Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Πόλεμος ανακοινώσεων για τα σχέδια αλλαγών στο σύστημα των δημοτικών εκλογών



Νέα κόντρα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γ. Μιχελάκη, σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για αλλαγές στο τρόπο εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων.
Με ραδιοφωνικές του δηλώσεις, ο κ. Μιχελάκης επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται σκέψεις προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, που επιθυμούν «εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική».

Όπως διευκρίνισε, ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. «Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη», σημείωσε.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αναζητά σωσίβιο με εκλογομαγειρέματα».
 «Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν σε ακραία πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα που απέδιδαν τα 3/5 των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα κακέκτυπο του κεντρικού δικομματικού συστήματος, ο κ. Μιχελάκης θυμήθηκε την αξιοκρατία και την αναλογική εκπροσώπηση», σχολίασε το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα κίνητρα του κ. Μιχελάκη, αλλά και του Πρωθυπουργού, είναι προφανή ακόμα και για τους πλέον καλόπιστους. Μόνος στόχος τους, να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν του
ς υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες», κατέληξε.
Απαντώντας στην Κουμουνδούρου, ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «αιχμάλωτο στο παρελθόν», καταλογίζοντας παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «φοβάται το καινούριο».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σήμερα από τις ύβρεις για “βλαχοδημάρχους” στις φαντασιώσεις για ….”εκλογομαγειρέματα”. Ενώ κομπάζει πως θα σαρώσει, στη πραγματικότητα τρέμει πως θα σαρωθεί», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Στο θέμα παρενέβη και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει τη στείρα αντίδραση απέναντι σε κάθε μεταρρύθμιση», εκπροσωπώντας «το συντηρητικό, το ξεπερασμένο και το παρωχημένο».
«Οι δηλώσεις του κ. Παπαμιμίκου και του κ. Μιχελάκη, καθώς και τα σχέδια αλλαγής του εκλογικού νόμου των αυτοδιοικητικών εκλογών δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και την ευρεία στήριξη ριζοσπαστικών και ανατρεπτικών ψηφοδελτίων στις επερχόμενες εκλογές», αντέτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με νεότερη ανακοίνωσή του.
«Αυτοί που εξέθρεψαν και στήριξαν ένα διεφθαρμένο σύστημα αιρετών εκπροσώπων από τον κ. Ψωμιάδη μέχρι τον κ. Παπαγεωργόπουλο, τώρα θυμήθηκαν τους ‘ικανούς και τους ‘άξιους’, αυτοί που υποβάθμισαν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες της, τώρα καμώνονται τους θιγμένους καινοτόμους», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου