Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Στο 0,25% μείωσε η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο- Νέο ιστορικό χαμηλό



Σε νέο ιστορικό χαμηλό μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό της επιτόκιο, προχωρώντας σε μία κίνηση που αιφνιδίασε. Το επιτόκιο από 0,5% μειώνεται στο 0,25% και θα έχει ισχύ από τις 13 Νοεμβρίου.Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε, καθώς επανειλημμένα η ΕΚΤ είχε διαμηνύσει πως δεν είχε πρόθεση να μειώσει τα επιτόκιά της. Μάλιστα, σε μία πρόσφατη έρευνα του Reuters, μόνο τρεις αναλυτές είχαν κάνει σχετική πρόβλεψη.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η μείωση και του δεύτερου, από τα τρία, κύριου επιτοκίου, εκείνο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Marginal lending facility), στο 0,75%. Στο 0%
διατηρείται το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Deposit facility).
Το Marginal lending facility, αφορά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και άλλες ενέσεις ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ το Deposit facility αφορά τα χρήματα που καταθέτουν κατά το βράδυ οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ.
«Είναι πιθανόν να ζήσουμε μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, η οποία θα ακολουθηθεί αργότερα από σταδιακή ανοδική κίνησή του προς ένα επίπεδο κάτω αλλά κοντά στο 2%», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξηγώντας την απόφαση.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει περαιτέρω στο μηδέν το βασικό επιτόκιό της, λέγοντας: «Εχουμε ένα ολόκληρο φάσμα μέσων που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πριν φθάσουμε στο κατώτερο όριο. Θεωρητικά θα μπορούσαμε ακόμη και να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου