Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πρόστιμα σε έξι τράπεζες για το σκάνδαλο Euribor



Πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για τη χειραγώγηση του επιτοκίου αναφοράς Euribor στη διατραπεζική αγορά. Στο στόχαστρο είναι έξι μεγάλες τράπεζες, μεταδίδει το Reuters.
Οι Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, JPMorgan Chase, Credit Agricole, Societe Generale και HSBC.
Η HSBC είχε έσοδα 63,5 δισ. δολ. πέρυσι, η RBS 25,8 δισ. λίρες, η Societe Generale 23,1 δισ. ευρώ, η Deutsche Bank 33,5 δισ. ευρώ, η Credit Agricole 16,3 δισ. ευρώ ενώ η JP Morgan 97 δισ. δολ.

Σημειώνεται πως οι παραπάνω τράπεζες έχουν ετήσια έσοδα τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ και έτσι τα πρόστιμα που αναμένεται να επιβληθούν θα ανέρθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον.
Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει με την Κομισιόν για ένα διακανονισμό ώστε τα πρόστιμα να είναι 10% χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα.
Δύο χρόνια κράτησαν οι έρευνες στις τράπεζες που ήταν ύποπτες για τη χειραγώγηση. Το Euribor, είναι επιτόκιο αναφοράς για προϊόντα αξίας πάνω από 250 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην Barclays , η οποία συνεργάστηκε από την αρχή με την Κομισιόν, δεν θα επιβληθεί πρόστιμο.
Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
Κοινή πρακτική
Το 2012 ήταν η χρονιά των πιο καραμπινάτων τραπεζικών σκανδάλων. Με τους τραπεζίτες, 5 χρόνια από το χρηματοπιστωτικό κραχ, να συνεχίζουν τα ίδια και χειρότερα. Δεν είναι μόνο τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και μαγειρέματος ισολογισμών που αποκαλύφθηκαν λίγο πριν φύγει το 2012 στους δίδυμους γυάλινους πύργους της Φρανκφούρτης στο επιβλητικό μέγαρο της Deutsche Bank, της τράπεζας που αποτελεί το μεδούλι στη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας.
Το «βραβείο» για τις απάτες της χρονιάς αδιαφιλονίκητα πάει στο σκάνδαλο Libor - Euribor, όπου τα μεγαλύτερα ονόματα της βαριάς τραπεζικής βιομηχανίας (Bank of Scotland, HSBC, JPMorgan, Deutsche Bank, Barclays, UBS, Citigroup) συνωμότησαν για να χειραγωγήσουν το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα, που καθορίζει κάθε κίνηση επιτοκίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Τα τεράστια ποσά που εξανεμίστηκαν σε χρηματιστηριακό τζόγο, τα σκάνδαλα πώλησης «ακατάλληλων» επενδυτικών προϊόντων και οι κατηγορίες για βαριές απάτες, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ήταν κοινή πρακτική σχεδόν σε όλους τους οίκους των μεγάλων χρηματοπιστωτικών κέντρων της Δύσης, σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, αλλά και σε Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και φυσικά στην Ελλάδα, χωρίς να λείπουν από τον κατάλογο αναδυόμενοι κολοσσοί της Ανατολής.
πληροφορίες Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου