Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Να μπει στη «Διαύγεια» η Βουλή προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης



Η Βουλή, αλλά και τα κόμματα που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Διαύγεια»! Την τοποθέτηση αυτή έκανε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

«Ήρθε η στιγμή», υπογράμισε ο κ. Μητσοτάκης «να κάνουμε την υπέρβαση βάζοντας στο πρόγραμμα "Διαύγεια" τη Βουλή -ήδη η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έχει αποφασίσει να αναρτά τις πράξεις του Κοινοβουλίου στο σάιτ της- και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση».


Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει ως αναγκαίο να υπάρξει θεσμική θωράκιση σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στα ζητήματα διαφάνειας. Έτσι, πέραν των άλλων, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου που αφορά ρυθμίσεις για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εστίασε στον θεσμό του προγράμματος «Διαύγεια».

Μάλιστα, τονίζει συνεχώς ότι η ανάρτηση στο Διαδίκτυο κάθε κυβερνητικής απόφασης προσδίδει διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και στις δημόσιες δαπάνες.

Όπως είπε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου, ο θεσμός της «Διαύγειας» ενισχύεται:

- Με τη νέα διάταξη -η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση την οπο΄/ια το υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη- ορίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

- Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανάρτηση των πράξεων της διοίκησης καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό και συμβάλλοντας στην αποτροπή κάθε είδους καταστρατήγησής του.

- Επιπλέον, αντιστρέφεται η λογική του ισχύοντος νόμου και ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς του αναρτημένου κειμένου και του κειμένου της πράξης ισχύει το αναρτημένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 που εφαρμόστηκε η Διαύγεια έχουν αναρτηθεί 9.755.848 αποφάσεις. Οι αναρτήσεις, τις εργάσιμες ώρες αιχμής, ξεπερνούν τις 2.000, τις 14.000 κάθε ημέρα και τις 280.000 κάθε μήνα.

Όπως επεσήμανε και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε συνέντευξή της στο Mega, στη νέα «Διαύγεια», που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιανουάριο του 2014, θα υπάρχει μηχανή αναζήτησης και δυνατότητα διαδραστικότητας, δηλαδή θα μπορούν οι πολίτες και οι φορείς να συμμετέχουν με τα δικά τους σχόλια.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου