Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

"Προσκλητήριο" για επενδύσεις στα πετρέλαια της Ελλάδας σε 120 χώρες



Ηχηρά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, εκπρόσωποι των εταιρειών που είναι ευρύτερα γνωστές ως οι 7 αδερφές, όπως η Exxon Mobil και η Shell, δίνουν το "παρών" στο συνέδριο APPEX Regional 2013 της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων AAPG στην Αθήνα.

"Το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο", τόνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 150 στελέχη από 40 μεγάλες εταιρείες από 120 χώρες.


"Η περιοχή της Μεσογείου, της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται εδώ και διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις με σταθερό και σύγχρονο πλαίσιο και καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν με σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός.

Επίσης ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων για Open door για το Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, καθώς τα κείμενα είναι έτοιμα και παραδίδονται στις κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στις κοινοπραξίες μετά και από σχετικά αιτήματα που αυτές υπέβαλλαν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση για αύξηση των φορολογικών συντελεστών παρά μόνο για μείωση, μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει ο κ. Μανιάτης και στις επαφές που θα έχει το απόγευμα με εκπροσώπους των εταιρειών που βρίσκονται στο συνέδριο

Παράλληλα στις συμβάσεις δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα για το λεγόμενο farm - in, καθώς σε περίπτωση που θα αλλάξει κάποιος εταίρος την κοινοπραξία, θα απαιτείται έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, κάτι που προβλέπεται και από το σχετικό νόμο.

Μιλώντας στο συνέδριο της APPEX Regional ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ι. Κωστόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα ότι τα έσοδα από τις εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων θα πρέπει να υποστηρίζουν την μακροπρόθεσμη πρόοδο της κοινωνίας.

Όπως τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, τα ΕΛΠΕ έχουν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα των ερευνών της PGS, τα μελετούν και τα έχουν εντάξει στα δεδομένα τα οποία ήδη διαθέτουν.

Ο κ. Κωστόπουλος έστειλε μήνυμα ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ είναι έτοιμος να συνεργαστεί με πιθανούς εταίρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: ελπίζουμε να συμμετέχουμε στις ηγετικές κοινοπραξίες που θα συμμετάσχουν στις εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Μανιάτης έστειλε μήνυμα στις εταιρείες που παρακολουθούν το συνέδριο να επενδύσουν στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα πως το ελληνικό κράτος θα συνεργαστεί με τις εταιρείες της πετρελαϊκής βιομηχανίας για μεγάλο διάστημα, οι οποίες όπως τόνισε, θα δουλέψουν σε σταθερό περιβάλλον χωρίς αιφνιδιασμούς.

Θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τους φυσικούς μας πόρους, που ελπίζουμε ότι υπάρχουν, με σεβασμό στο περιβάλλον, δήλωσε για να προσθέσει πως η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα στάνταρ της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Μεταξύ όσων έδωσαν το "παρών" τους στο συνέδριο είναι οι: E.ON, Chevron, Eni, Exxon Mobil, Gazprom, Omv, RWE, Shell, Petronas, καθώς και πολυάριθμές αντιπροσωπείες από πρεσβείες χωρών.

Δέσμευση για σταθερό φορολογικό περιβάλλον

Δέσμευση για σταθερό φορολογικό περιβάλλον για όσες εταιρείες επενδύσουν στην αγορά υδρογονανθράκων της χώρας μας ανέλαβε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο της AAPG, στην Αθήνα.

Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού ότι στόχος της Ελλάδας είναι να καθιερωθεί για τις επενδύσεις ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15%, κάτι που όπως διευκρίνισε δεν είναι εφικτό στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Ο ίδιος επανέλαβε το προσκλητήριο που απηύθυνε και στις πρωινές εργασίες του συνεδρίου για επενδύσεις στην αγορά υδρογονανθράκων της χώρας μας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου