Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Χιλιάδες σπίτια έτοιμα να «καούν» στις φλόγες της τρόικας!



Χιλιάδες σπίτια θα βρεθούν στις φλόγες της τρόικας, που επιμένει να απελευθερωθούν οριζόντια οι πλειστηριασμοί σε λιγότερο από δύο μήνες. Στο θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων υπήρξε επίσης αδιέξοδο, με τους δανειστές να επιμένουν σε πλήρη απελευθέρωση, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες έμποροι απειλούνται με έξωση.
 Στη δίωρη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των δανειστών, χθες, ο Κωστής Χατζηδάκης προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, ώστε να προλάβει πιθανές αντιδράσεις από την κοινωνία. Γι' αυτό και κύκλοι του υπουργείου
έσπευσαν να δώσουν νέες διαβεβαιώσεις για την προστασία των αποδεδειγμένα αδύναμων από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Με δεδομένη πλέον την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου 2014, επικοινωνιακά το κέντρο βάρους επιχειρείται να μετατοπιστεί «στα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια», ενώ τονίστηκε ότι «οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία θα αποκαλυφθούν».

Αλλα στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι στη συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθούν άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε έως τα τέλη Δεκεμβρίου να υπάρχει πρόταση για μία νέα ρύθμιση, που δεν θα επιτρέψει να υπάρξει νομοθετικό κενό από τον Ιανουάριο του 2014.

Οι ίδιοι παράγοντες ξεκαθάρισαν ότι η λύση που θα προωθηθεί «δεν θα δημοσιοποιηθεί στο μεσοδιάστημα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τα στοιχεία των τραπεζών». Να σημειωθεί πάντως ότι στα αρμόδια τμήματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών περισσότερες από 62.000 διαταγές πληρωμής για κύριες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση και αναμένεται να εκτελεστούν ίσως και τις πρώτες ημέρες του 2014. Πρόκειται για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία, αν και «κόκκινα», από το 2009 έως σήμερα προστατεύονται από τις κατασχέσεις από την ετησίως ανανεούμενη ρύθμιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Μεταξύ των λύσεων που προωθούνται από το υπουργείο είναι η κατάργηση της διάταξης με την οποία προστατεύεται έως το τέλος του 2013 κάθε ακίνητο για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Δηλαδή παύει να ισχύει το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας, καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων. Επίσης εξετάζεται η μείωση των ορίων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τα οποία απαγορεύονταν οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία, εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.
Επίσης, σημειώθηκε ότι εκκρεμεί η έγκριση από την τρόικα των δύο «οικονομικών» ορισμών σχετικά με τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη» και τα «όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης» (ιρλανδικό μοντέλο), κριτήρια τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ιδιαίτερη σημασία και για το θέμα των πλειστηριασμών.

Για τις εμπορικές μισθώσεις αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρίαση των κυβερνητικών εταίρων, μια και οι απόψεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζονται. Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πιέζει ώστε οι νέες ρυθμίσεις να αφορούν μόνο τις νέες μισθώσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει 6ετή προστασία με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία χρόνια. Στόχος όμως είναι να ολοκληρωθεί αυτή η εκκρεμότητα την προσεχή εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου