Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Οι 10 απίθανες και γευστικές superfoods που μπορείς να βρεις στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου



Αν υπήρχε μια και μόνο τροφή που εγγυημένα θα σε έκανε αμέσως λεπτή και χαρούμενη και θα έδινε τέλος μια και καλή στις αλλεργίες που σε ταλαιπωρούν, το σίγουρο είναι πως θα έτρεχες στο πρώτο κατάστημα που θα μπορούσε να στην προμηθεύσει. Ακόμη όμως κι αν δεν υπάρχει αυτή η μοναδική μαγική κάψουλα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ευημερία σου, υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές υγιεινές επιλογές που μπορούν να σου εξασφαλίσουν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. και βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ της
γειτονιάς  σου.
1. Όσπρια:  Τα μπιζέλια, τα φασόλια και τα φιστίκια είναι οι καλύτερες πηγές μαγνησίου, το οποίο  είναι εξαιρετικά σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας του οργανισμού σου. Όταν ασκούμαστε το μαγνήσιο ανακατανέμεται σε όλο μας το σώμα για να βοηθήσει τα μόρια ενέργειας να φτάσουν σε κάθε μας μέλος. Αν ασκείσαι  συχνά φρόντισε να ανανεώνεις το μαγνήσιο που χάνεται μέσα από τον ιδρώτα σου, τρώγοντας τις απαραίτητες ποσότητες όσπριων.
2. Σπανάκι: Πρόσθεσε φρέσκο σπανάκι στις σαλάτες σου, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου για τον οργανισμό, ο οποίος βοηθά στην καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων του. Ιδανικά ανέμειξέ το με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως φράουλες ή πορτοκάλια, οι οποίες θα βελτιώσουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σου.
3. Ντομάτες: Η καλύτερη απάντηση στις αλλεργίες που σε ταλαιπωρούν είναι οι ντομάτες, καθώς περιέχουν μια ουσίας γνωστή ως λυκοπένιο, το οποίο μειώνει την φλεγμονή στους πνεύμονες καθώς και το ποσοστό των βλεννογόνων κυττάρων. Κατά συνέπεια, οι ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες στο να αναπνέουν καλύτερα.
4. Γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D: Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους είναι πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν άσθμα, όπως αναφέρει μια έρευνα του Journal of Allergy and Clinical Immunology. Ο λόγος είναι πως η βιταμίνη αυτή έχει μια προστατευτική δράση έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων άσθματος και αλλεργιών. Εκτός από το εμπλουτισμένο γάλα, πλούσιοι σε βιταμίνη D είναι επίσης ο τόνος και ο σολομός.
5. Μήλα: Ένα από τα αγαπημένα μας φρούτα, το μήλο, περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που λειτουργεί ως φυσικό αντισταμινικό , μπλοκάροντας ουσίες που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας. Για να πάρεις όλα τα θρεπτικά του συστατικά φρόντισε να φας και τη φλούδα.
6. Καρύδια: Τα καρύδια αποτελούν  μια από τις πλουσιότερες τροφικές πηγές σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που δημιουργεί  αισθήματα ευφορίας και ηρεμίας. Σύμφωνα με πρόσφατη ισπανική έρευνα, άτομα που έτρωγαν καθημερινά μια χούφτα από καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα, δήλωσαν πως ένιωθαν περισσότερο χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια σε σχέση με την αντίστοιχη ομάδα που δεν τα έτρωγε.
7. Σολομός: Αν νιώθεις κακοδιάθετη τον τελευταίο καιρό, ίσως θα έπρεπε να εφοδιαστείς με φρέσκο σολομό, ο οποίος χάρη στα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καθώς και το  εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ(DHA) που περιέχει, μπορεί να σου τονώσει τη διάθεση. Σύμφωνα με τον Matthew F. Muldoon, καθηγητής ιατρικής και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, άτομα που ανέφεραν πως είχαν κακή διάθεση, τεταμένα νεύρα και γενικότερη ανησυχία, φάνηκε πως είχαν χαμηλά ποσοστά EPA και DHA στον οργανισμό τους.
8. Εμπλουτισμένα δημητριακά: Τα δημητριακά είναι ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να προμηθεύσεις τον οργανισμό σου από την ώρα που θα ξυπνήσει, με το 100% του φολικού οξέως και βιταμίνης B που χρειάζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με τον David Mischoulon, αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το φολικό οξύ μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις να φας συκώτι .
9. Μούρα: Αυτές οι φρουτώδεις υπερτροφές μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της πλαστικότητας του εγκεφάλου, καθυστερώντας την γήρανσή του, που οδηγεί στην σταδιακή απώλεια μνήμης, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν (και τους χαρίζουν το μοναδικό τους χρώμα). Δεδομένου πως κάθε είδος μούρου έχει τα δικά του αντιοξειδωτικά, έχεις μια μεγάλη ποικιλία για να επιλέξεις.
10. Αυγά: Εξ ίσου σημαντικοί σύμμαχοι στην ενδυνάμωση της μνήμης και της εγκεφαλικής πλαστικότητας είναι τα αυγά. Οι  κρόκοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, μια ουσία η οποία βοηθά στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή υπεύθυνου για την σωστή λειτουργία της μνήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου