Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Το σχέδιο του Ερντογάν για την επέκτασή του στην Αλβανία



Αργά, σταθερά και συστηματικά, οι κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου έχουν επιλέξει διάφορους τρόπους για να πετύχουν το σκοπό τους και να επηρεάσουν το πνεύμα των Αλβανών.Ένα τριήμερο συνέδριο έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη με προσκεκλημένους Αλβανούς από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και πΓΔΜ καθώς και αντιπροσωπεία Αλβανών που ζουν στις χώρες των Βαλκανίων.
Το αντικείμενο του συνεδρίου αφορά την επέκταση και δημιουργία παραρτήματος κόμματος
του Ερντογάν («Κόμμα Δικαιοσύνης»), στα Σκόπια, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία, καθώς και την περαιτέρω επέκτασή του σε χώρες των Βαλκανίων.
Το αξιοσημείωτο -όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ και αναδημοσιεύει η himara.gr- είναι ότι, στο συνέδριο συζητήθηκε πως θα ακολουθηθεί μια διαφορετική πολιτική στρατηγική για την Αλβανία από ό,τι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, η οποία θα είναι κάπως διαφορετική στρατηγική για τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που υποστηρίζονται από την τουρκική κυβέρνηση σε αυτές τις χώρες.
Αργά, σταθερά και συστηματικά, οι κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου έχουν επιλέξει διάφορους τρόπους για να πετύχουν το σκοπό τους και να επηρεάσουν το πνεύμα των Αλβανών. Μεγάλο βάρος δίνουν στο κοινό πολιτιστικό παρελθόν, με έμφαση την αποκατάσταση των ιστορικών μουσουλμανικών μνημείων που απομένουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πλην τούτου, η Τουρκία εμφανίζεται ως υπερασπιστής των μουσουλμάνων στις χώρες αυτές, με την διείσδυση των τουρκικών επιχειρήσεων, καθώς και την υποστήριξη διαφόρων οργανώσεων ΜΚΟ και «πολιτιστικών ενώσεων».
Μια τέτοια ένωση είναι το «VISION "M"» του Ramadan Aliti από το Τέτοβο και φέρεται να είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ερντογάν στα Σκόπια, με κύριο ενδιαφέρον τις αλβανικές περιοχές (Τέτοβο και Γκόστιβαρ) όπου ως "VISION Academy" λειτουργεί Κέντρο Γλωσσών και Υπολογιστών. Αυτή είναι η βιτρίνα, καθώς στην πραγματικότητα, ο κύριος στόχος είναι να εξοικειώσει τη νεολαία με την ιδεολογία του ισλάμ.
Εκτιμώντας τη στρατηγική θέση της περιοχής, η δραστηριότητα «VISION "M"» δεν περιορίζεται μόνο στους Αλβανούς και Τούρκους των Σκοπίων, αλλά και στην Αλβανία. Φέρεται επίσης χρηματοδότης του Εκδοτικού Οίκου με μεγάλη εμβέλεια στην Αλβανία, "Logos A" με ιδρυτή τον Adnan Ismail από το Κουμάνοβο.
Επίσης, το περιοδικό «SHENJA» με εμβέλεια και εκτός της Αλβανίας, διανέμεται δωρεάν όπου ζουν Αλβανοί, με συνιδρυτές τους Zeqirija Ibrahimin και Aferim Gashin.
Φυσικά, ανησυχία προκαλεί το γεγονός και της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Αλβανία. Ήδη, εκτός από την παραχώρησης της ναυτικής βάσης του Δυρραχίου για χρήση από την "Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Ανατολικής Μεσογείου" του Τουρκικού ναυτικού, αποφασίσθηκε προσφάτως η φιλοξενία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην αλβανική αεροπορική βάση της Κούτσοβας.
Με τις κινήσεις αυτές η Τουρκία αποκτά πλέον μόνιμη αεροπορική και ναυτική παρουσία σε περιοχή φαινομενικά αδιάφορη για αυτήν, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες ιθύνοντες. Και αυτό γιατί είναι ευνόητο πως η ύπαρξη στρατιωτικών δυνάμεων στα νώτα της ελληνικής αμυντικής διάταξης θέτει σημαντική πρόκληση για τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό που πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Κινήσεις σαν και αυτές εντάσσονται στα πλαίσια μιας στρατηγικής περικύκλωσης της χώρας και απαιτούν τη λήψη αντιμέτρων.
Όπως πολύ σωστά σημειώνεται σε άρθρο του defenceline.gr, το ελληνικό αμυντικό σύστημα από το 1974 και εντεύθεν έχει κτισθεί κατά τέτοιο τρόπο που να "κοιτά" προς τα ανατολικά .Όλη η δομή και η διάταξη των Ε.Ε.Δ, ειδικά από τη δεκαετία του '90 και μετά, είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής που μέχρι τώρα είχε συγκεκριμένη γεωγραφική κατεύθυνση. Επομένως, επιβάλλεται η επαναλειτουργία των μονάδων μας στην αλβανική μεθόριο.
Στον οικονομικό τομέα, εκτός από την έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα της Τουρκίας, αυτή ανακοίνωσε και την χορήγηση υψηλού δανείου με ευνοϊκούς όρους και επιτόκιο. Επιβεβαιώνεται έτσι η επιθυμία του Αλβανού πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα που είχε δηλώσει πως «Οι σχέσεις με την Τουρκία θα καλυτερεύσουν πάρα πολύ».
Σ’ αυτά και άλλα πολλά, δυστυχώς η ελληνική πλευρά δεν έχει αντιτείνει κάτι ουσιώδες. Το ελληνικό ΥΠΕΞ, με τους κ.κ. Βενιζέλο και Γεροντόπουλο είναι ανύπαρκτο έως και ζημιογόνο, με τον υφυπουργό κ. Δ. Κούρκουλα να προσπαθεί, αλλά χωρίς τις επιβαλλόμενες αρμοδιότητες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η πάση θυσία για τα ελληνικά συμφέροντα, λειτουργία του υπουργείου με την ίδια σύνθεση των πολιτικών.

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου