Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Η Δύση προειδοποιεί τη Μόσχα με νέες κυρώσεις αν συνεχίσει η ένταση στην Ουκρανία


Τον κίνδυνο νέων κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης αντιμετωπίζει η Μόσχα σε περίπτωση που αποτύχει να εκτονώσει τις εντάσεις στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο και αφού προηγήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου Μπ. Ομπάμα με το Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.


Οι εντάσεις φούντωσαν εκ νέου στην περιοχή λίγο μετά την κατάπαυση πυρός μιας εβδομάδας που κήρυξηε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
«Συμφώνησαν τι θα πρέπει να γίνει αν η Ρωσία δεν λάβει άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συντονίσουν πρόσθετα μέτρα για να επιβάλουν το σχετικό κόστος στη Ρωσία» ανέφερε επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Εκεχειρία
Νωρίτερα, τελεσίγραφο προς τους ρωσόφιλους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία χαρακτήρισε η Μόσχα την μονομερή κατάπαυση του πυρός.
Την ίδια ώρα η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις για τα πυρά που δέχθηκε σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία, κατά την οποία φέρεται ότι τραυματίσθηκε ένας Ρώσος εργαζόμενος.
Παράλληλα οι ΗΠΑ κατηγορούν την Μόσχα πως αναπτύσσει και πάλι στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με το Reuters, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός μέχρι τις 27 Ιουνίου που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις μάχες με τους φιλορώσους αποσχιστές στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα τελεσίγραφο στους ένοπλους αποσχιστές για να παραδώσουν τα όπλα τους.

Παράλληλα,  το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ένα ρωσικό σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία δέχθηκε πυρά από την ουκρανική πλευρά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ρώσος εργαζόμενος στο τελωνείο.

«Η ρωσική πλευρά αναμένει μια εξήγηση και μια συγγνώμη» μετά το περιστατικό αυτό, επεσήμανε το Κρεμλίνο.

Πηγή: Reuters/ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου