Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Πάρος, αυθεντικό Κυκλαδονήσι

Αυθεντικό Κυκλαδονήσι με φιλόξενους κατοίκους και άρτια τουριστική υποδομή, η Πάρος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.


Χρυσαφένιες αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά, γραφικές ακρογιαλιές και εύφορες πεδινές εκτάσεις γύρω από το ορεινό συγκρότημα των Αγίων Πάντων, στο κέντρο του νησιού, συνθέτουν την ταυτότητα της Πάρου σε ό,τι αφορά το φυσικό περιβάλλον της.

Τη μακραίωνη ανθρώπινη δημιουργία φανερώνουν οι αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, τα βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία, οι παλαιές μονές, που συνυπάρχουν αρμονικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα παραθαλάσσια θέρετρα.

Πατρίδα του πρώτου λυρικού ποιητή, του Αρχίλοχου, η Πάρος γνώρισε κατά την αρχαιότητα μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ακμή. Από το ξακουστό παριανό μάρμαρο φιλοτεχνήθηκαν γλυπτά αριστουργήματα της αρχαιότητας, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Νίκη του Παιωνίου και ο Ερμής του Πραξιτέλη.

Τους επισκέπτες της σύγχρονης Πάρου, που σέβεται και τιμά τις παραδόσεις της, προσελκύουν οικισμοί και παραλίες με γνήσιο κυκλαδίτικο χρώμα:



  •  η Παροικιά, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, με αξιόλογα μνημεία, μεγάλη τουριστική κίνηση και έντονη νυχτερινή ζωή
  • η Νάουσα, σημαντικό τουριστικό κέντρο στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου τα ψαροκάικα «αγγίζουν» με τις πλώρες τους τα τραπεζάκια των εστιατορίων, των παραδοσιακών μεζεδοπωλείων και των καφέ μπαρ
  • η Αλυκή, ο Αμπελάς, ο Δρυός, ο Λογαράς, ο Μώλος και το Πίσω Λιβάδι, παραθαλάσσιοι τουριστικοί οικισμοί
  • οι Κολυμπήθρες, ακρογιαλιά με ξεχωριστή φυσική ομορφιά
  • η Πούντα, η Χρυσή Ακτή και η Νέα Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια), παραλίες ιδανικές για τους λάτρεις του γουίντ σέρφινγκ
  •  οι Λεύκες, η Μάρπησσα και ο Πρόδρομος, παραδοσιακά χωριά της ενδοχώρας
Πηγή: diakopes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου