Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Καμία συγνώμη από το ΔΝΤ για τα λάθη του



Καθοριστική για τη λήψη ή όχι μέτρων για το 2015 θα είναι η φθινοπωρινή επιθεώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν θα ζητήσει πάντως τη λήψη μέτρων για τη φετινή χρονιά. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις του Εθνους «χαιρέτισε» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου.Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου και ερωτηθείς  αν μετά την απολογία προς τους Βρετανούς η κυρία
Κριστίν Λαγκάρντ θα απολογηθεί και στους Ελληνες για τα λάθη της τρόικας στο Ελληνικό Πρόγραμμα, ο κ. Ράις είπε: «Εχουμε μιλήσει επανειλημμένα με ειλικρίνεια για το Ελληνικό Πρόγραμμα και έχουμε κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές». Προσέθεσε δε ότι το Ταμείο διατηρεί «στενή συνεργασία με την Ευρωζώνη και με τις ελληνικές αρχές και μοιράζεται τις ίδιες επιδιώξεις».
Σε διευκρινιστική ερώτηση προς τον κ. Ράις εάν η απάντησή του συνιστά «απολογία» απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία απολογία σε αυτό που είπα. Αυτό δεν είναι απολογία».
Αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη δεύτερη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Ράις σχολίασε ότι «είναι ένας από τους αντικειμενικούς στόχους του προγράμματος και είναι απολύτως θεμιτός».
Σημαντικό βήμα
Και προσέθεσε: «Καλωσορίσαμε την προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και καλωσορίζουμε και το σχέδιο για τη νέα έκδοση». Το Ταμείο, σύμφωνα με τον κ. Ράις, πιστεύει ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να εξέλθει η χώρα μόνιμα στις αγορές, όμως «οι εκδόσεις αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα».
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν μέτρα το 2014, καθώς θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του τρέχοντος έτους. Οσον αφορά το 2015, είπε ότι τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την επιθεώρηση που αναμένεται να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, ενώ υποστήριξε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρέπει να γίνουν οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ράις οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015-16, που όπως είπε προβλέπουν πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016, συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους και θα χρειαστούν «πρόσθετες προσπάθειες».
Τόνισε επίσης την ανάγκη να είναι πιο αποτελεσματικός ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Μιχάλης Ιγνατίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου