Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Αναζητούν 8,4 δισ. πριν... αδειάσουν τα κρατικά ταμεία



Έντονη αγωνία εκφράζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης για τη δυναμική εκτέλεσης του προϋπολογισμού και είσπραξης των φόρων που έχουν βεβαιωθεί. Για να επιτευχθούν οι στόχοι, θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί πλέον στο πολιτικό σκηνικό και η ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα στη χώρα μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει τάσεις στάσης πληρωμών από τους φορολογουμένους που ούτως ή άλλως έχουν φθάσει και ξεπεράσει τα όρια των φοροδοτικών τους αντοχών.




Πρέπει να σημειωθεί πως το κλίμα επιδεινώνεται και από τις θέσεις που έχουν διατυπώσει στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί απόσυρσης άδικων φόρων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ όπως εφαρμόζεται σήμερα. Άλλωστε το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στη φετινή χρήση. Η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το 2015 στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή είσπραξη των εσόδων που έχουν προϋπολογιστεί. Έτσι ενδεχόμενη παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας ή στη χειρότερη περίπτωση μια σύγκρουση πιθανής νέας κυβέρνησης με τους δανειστές, θα μπορούσε να φέρει σημαντική υστέρηση στα έσοδα δυσχεραίνοντας περαιτέρω την ταμειακή κατάσταση στους κρίσιμους πρώτους μήνες του 2015.
Η είσπραξη των 8,4 δισ. ευρώ μέχρι την εκπνοή του 2014 χαρακτηρίζεται πλέον εξαιρετικά δύσκολη. Μάλιστα από αυτά, σίγουρο μπορεί να θεωρείται το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,139 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2015 και τα υπόλοιπα από την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης από τα 8,4 δισ. ευρώ, περίπου 600 -800 εκατ. ευρώ αφορούν στις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα εξοφληθούν στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, αλλά δημοσιονομικά θα «μετρήσουν» στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014.
Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, αλλά την ίδια ώρα καταγράφεται υστέρηση 1,2 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων. Στα φορολογικά έσοδα η «τρύπα» φθάνει τα 650 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αβεβαιότητας και των αμφιταλαντεύσεων στη νέα ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απέδωσε τις αστοχίες στα έσοδα στις υψηλότερες επιστροφές φόρων, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, στην καθυστέρηση εισροής ορισμένων πόρων στο σκέλος των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς και στην υστέρηση, περίπου κατά 650 εκατ. ευρώ, των φορολογικών εσόδων, κυρίως των φόρων εισοδήματος, εξαιτίας και της αβεβαιότητας που προκλήθηκε για το εύρος εφαρμογής του νέου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κατάσταση αντιστρέφεται με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου αναφέροντας ότι μέχρι χθες, οι επικυρωμένες αιτήσεις ανήλθαν στις 73.878, το ύψος των ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 850 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις έναντι ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 34 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται η ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση επικυρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης, η οποία θα πρέπει να γίνει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Την ίδια ώρα οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ κινούνται εντός στόχων, αφού όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας από τις τρεις πρώτες δόσεις εισπράχθηκε το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων σταδιακά ανακάμπτουν και ειδικά τον Νοέμβριο ανήλθαν στα 730 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου:
1 Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 3,533 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,778 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,875 δισ. ευρώ. Τον Νοέμβριο το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 880 εκατ. ευρώ έναντι 190 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
2 Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 1,860 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,155 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου για έλλειμμα 2,533 δισ. ευρώ. Τον περασμένο μήνα το ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό, ύψους 590 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 200 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2013.
3 Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45,872 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,177 δισ. ευρώ ή 2,5% έναντι του στόχου.
4 Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 41,717 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 974 εκατ. ευρώ ή 2,3% χαμηλότερα έναντι του στόχου.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
«Φρένο» στις προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ

Να σταματήσει τη «βροχή» ενδικοφανών προσφυγών για την αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ επιχειρεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνοντας ότι εξαιτίας των προσφυγών αυτών έχουν ανασταλεί εισπράξεις και υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος για έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.
Το γεγονός ότι μέσα στον Νοέμβριο εισπράχθηκαν μόλις 230 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ σήμανε συναγερμό στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία με νέα εγκύκλιό της κατάργησε άλλη προηγούμενη που καθιστούσε πολύ πιο απλή και σύντομη τη διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ.
Με τη νέα εγκύκλιο, επανέρχεται σε ισχύ η διαδικασία που είχε καθοριστεί στις 4 Μαρτίου 2014 και προβλέπει απίστευτη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για όσους υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή κατά πράξεως επιβολής ΕΝΦΙΑ.
ΣΤΟ ΕΝΔΕΚΑΜΗΝΟ
Μειώθηκαν 1,8 δισ. ευρώ οι δαπάνες

Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 47,732 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,851 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (49,582 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 43,184 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,351 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,144 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (38,182 εκατ. ευρώ), αλλά και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 155 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 3,252 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 7%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,234 δισ. ευρώ ή ποσοστό 5,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες ύψους 490 εκατ. ευρώ για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος, 59 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και 72 εκατ. ευρώ για δαπάνες διενέργειας εκλογών.
Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 4,548 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5,048 δισ. ευρώ) και αυξημένες κατά 598 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου