Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Σαμαράς προς τρόικα: Οχι σε νέα μέτρα


Την άποψη ότι το μνημόνιο βυθίζει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση και πως δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις δυο το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο κ. Σαμαράς στην 80λεπτη συνάντηση, επανέλαβε στους εκπροσώπους της τρόικας, που πιέζουν για πιστή εφαρμογή του προγράμματος, τις προτάσεις του με επίκεντρο το Ζάππειο ΙΙ για την έξοδο από την κρίση...

...και ζήτησε τη ριζική αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Ν. Δ. αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στην πίεση που δέχονται κοινωνικές ομάδες, υπογραμμίζοντας ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα, λέγοντας ότι αυτά δεν θα τα αντέξουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι από την τελευταία φορά που συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Ν. Δ. με την τρόικα (στις 25 Μαΐου 2011) επιδεινώθηκαν όλα τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι επιβάλλεται η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, ώστε να αλλάξει η οικονομική πολιτική και να μπορέσει να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας με τελικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

Στον τρίτο όροφο των γραφείων της Ν. Δ., και λίγα μέτρα από το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά, έγινε μια «αυστηρά τεχνοκρατική και υπηρεσιακή» συζήτηση, όπου οι τελευταίες εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι δυο αντιπρόεδροι της Ν. Δ., οι κκ. Στ. Δήμας και Δ. Αβραμόπουλος, οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης και οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά, οι κκ. Ι. Μουρμούρας και Χρ. Λαζαρίδης.

Η τρόικα επιθυμεί τη στήριξη της Ν. Δ. στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο ο κ. Σαμαράς έθεσε στο τραπέζι τις διαφωνίες του κόμματος με επίκεντρο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Όμως η τρόικα, αν και σε αρκετά σημεία δεν είναι αρνητική, εκτιμά ότι η φορολογική πρόταση της ΝΔ είναι πρακτικώς ανεφάρμοστη υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στελέχη της τρόικας έχουν υπογραμμίσει ότι το ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής των φορολογικών προτάσεων της ΝΔ θα οδηγούσε σε δραματική κατάρρευση των εσόδων και στην εκτόξευση του ελλείμματος, αφού η άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εξίσου αυτόματα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Το κλίμα ήταν καλύτερο από άλλες φορές, όπως έλεγαν στενοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, καθώς πριν από περίπου ένα μήνα εμπειρογνώμονες από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που προετοίμαζε την επίσκεψη της τριανδρίας: Ματίας Μορς (Κομισιόν), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού. Εκεί συναντήθηκαν με στελέχη του οικονομικού επιτελείου όπως τους κκ. Λαζαρίδη, Σταϊκούρα και Μουρμούρα και συζήτησαν επί αρκετή ώρα.

Πηγή  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου