Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Με… σβηστές τις μηχανές η Εθνική έκανε το 2 στα 2


Εντάξει. Σαν το ματς της πρεμιέρας δεν ήταν. Παρόλα αυτά όμως η Εθνική μας παρέμεινε σε... χαμηλές πτήσεις (και) κατά τη διάρκεια της δεύτερης αγωνιστικής του Ευρωμπάσκετ.

Για την ακρίβεια έπαιξε όσο... χρειάστηκε προκειμένου να πάρει τη νίκη απέναντι στους φιλότιμους -αν μη τι άλλο- Φινλανδούς με 81-61 και να κάνει το 2/2 στη διοργάνωση.
Πάντως για δεύτερη συνεχόμενη φορά η Εθνική μας έδειξε να είναι... μπουκωμένη. Δύσκολα αποκτά ρυθμό στο ματς και μόνο με κάποια μικρά ξεσπάσματα μπόρεσε να πάρει διαφορά και να την κρατήσει με... σβηστές τις μηχανές μέχρι το τέλος του αγώνα...


Λίγο – πολύ ήταν μια καλή προπόνηση για τον Ηλία Ζούρο και τους παίκτες της Εθνικής μας, αφού το παιχνίδι -στην ουσία- είχε «τελειώσει» από πολύ νωρίς. Ο ομοσπονδιακός προπονητής είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει διάφορα σχήματα ενόψει των επόμενων αγώνων στο Ευρωμπάσκετ και να πειραματιστεί δίνοντας χρόνο συμμετοχής και στους 12 παίκτες.
Άλλωστε αυτό που μετράει περισσότερο απ' όλα στα παιχνίδια του Ευρωμπάσκετ είναι οι νίκες και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε αισίως το 2/2 στη διοργάνωσης. Την Παρασκευή (2/9) έχει το ρεπό της και το Σαββάτο θα επιστρέψει στις... επάλξεις κόντρα στα Σκόπια.
Καλύτερος για την Εθνική μας ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος αν και είχε βρει τον μπελά του από τον Λι στο πρώτο ημίχρονο, σε γενικές γραμμές ήταν εκείνος που «καθάρισε» για την ελληνική ομάδα.
Δεν ήταν μόνο οι 17 πόντοι που σημείωσε και τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (7/9 δίποντα και 5/6 βολές), αλλά τα 10 ριμπάουντ που μάζεψε και οι τρεις τάπες που μοίρασε στους αντιπάλους. Βέβαια έκανε και πέντε λάθη στην επίθεση αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Ήταν φανερό ότι οι συμπαίκτες του ήθελαν να τον τροφοδοτήσουν και να περάσουν τη μπάλα μέσα στο καλάθι και εκείνος φρόντισε να κάνει τη... δουλειά του.
Μαζί του και ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος πρόσθεσε άλλους 14 πόντους και ήταν από τους παίκτες που ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες στο ματς, όπως και απέναντι στη Βοσνία. Ο τρίτος... σωματοφύλακας της παρέας, ο Αντώνης Φώτσης, συμπλήρωσε την τριάδα των διακριθέντων.
Βέβαια τα πρόσωπα έρχονται σε δεύτερη... μοίρα. Η ελληνική ομάδα προσπάθησε να μοιράσει το παιχνίδι και να βγάλει φάσεις μέσα από το ομαδικό μπάσκετ. Απαραίτητη προϋπόθεση; Η καλή λειτουργία στην άμυνα, αν και στο πρώτο ημίχρονο η Φινλανδία είχε βρει τρόπους για να την... «τρυπήσει».
Στην επανάληψη και δη στην τελευταία περίοδο, το παιχνίδι είχε πάρει το ρόλο της τυπικής διαδικασίας, με τη χαλάρωση και το πιο... street basketball να κάνει την εμφάνισή του. Από τα άσχημα της Εθνικής μας τα 5/15 τρίποντα, αν και ο Μπράμος ήταν η... εξαίρεση στον κανόνα (2/2 έχοντας και τρίποντο με φάουλ!!)
Παράλληλα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κυριάρχησε στους αιθέρες έχοντας μαζέψει 14 ριμπάουντ περισσότερα (41 έναντι 27), αν και τελείωσε το ματς με 22 λάθη.
Στο πρώτο ημίχρονο μπορεί να μην παρουσιάσαμε το ίδιο... νωθρό πρόσωπο όπως αυτό με αντίπαλο τη Βοσνία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν παίξαμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας και μόνο κάποια... φωτεινά ξεσπάσματα.
Ο Μπουρούσης αν και ήταν εκπληκτικός στην επίθεση με 11 πόντους και 7 ριμπάουντ στα 13 λεπτά που αγωνίστηκε στο α' μέρος, στην άμυνα είχε βρει τον μπελά του από κάποιον... Τζέραλντ Λι, ο οποίος είχε σε εκείνο το διάστημα 13 πόντους με 6/7 δίποντα! Ήτοι τα μισά της ομάδας του μετά τα δύο πρώτα δεκάλεπτα (12/32).
Εξίσου καλή ήταν και η απόδοση του Νίκου Ζήση. Ο 28χρονος γκαρντ με 8 πόντους και 3/4 δίποντα βοήθησε την Εθνική να... πάρει τα πάνω της, αν και το μελανό σημείο ήταν τα 12 λάθη. Η Φινλανδία ωστόσο ήταν αρκετά διαβασμένη στο πρώτο ημίχρονο και αντί να πάει το ματς στην περιφέρεια (αν και σούταρε 11 τρίποντα) πήρε πολλές προσπάθειες κοντά στο ελληνικό καλάθι.
Τα δεκάλεπτα: 14-20, 32-41, 44-57, 61-81
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Ντέντμαν): Κόπονεν 21(4), Ράνικο 1, Βίρτανεν 6(2), Κόιβιστο , Σάλιν 6(2), Μακαλάινεν, Μούρινεν 2, Κότι 1, Χαφ 5, Νίκιλα 1, Μότολα 5(1), Λι 13

ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Μπουρούσης 19, Μπράμος 9(2), Καλάθης 6, Φώτσης 9(1), Καϊμακόγλου 6(1), Κουφός 7, Μαυροειδής 2, Παπανικολάου 2, Σλούκας 2, Βασιλειάδης 5(1), Ξανθόπουλος, Ζήσης 14

Πηγή  sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου