Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Συναντήθηκαν Βενιζέλος - Σαμαράς


Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, είχε σήμερα στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος για να τον ενημερώσει για την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.
Ο κ. Βενιζέλος -σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που διήρκεσε περισσότερη από μία ώρα- τόνισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και επεσήμανε ότι ιδιαίτερα στο θέμα της κατάρτισης του εθνικού φορολογικού συστήματος απαιτείται συναίνεση...


"Υπάρχουν πάντα πολλά και γόνιμα πεδία στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και πάντα είμαστε ανοικτοί, εμείς, αλλά θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία εθνικά υπεύθυνη στάση που είναι η βάση της συναίνεσης. Γιατί δεν διαχειριζόμαστε μία κυβερνητική ή μία κομματική υπόθεση αλλά μία πολύ μεγάλη εθνική κρίση, η οποία απαιτεί συστράτευση και ειλικρινή συνεργασία όλων των δυνάμεων. Τα πάντα εξαρτώνται από την ειλικρινή, έντιμη και ανοικτή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
"Για το φορολογικό σύστημα όλα θα συζητηθούν διεξοδικά και στο επίπεδο των επιτροπών που λειτουργούν τώρα για την προετοιμασία του προσχεδίου, αλλά κυρίως στο επίπεδο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου φυσικά ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά κρίσιμος", τόνισε για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Τι λέει η ΝΔ
Το πνεύμα της συνάντησης αποτυπώνεται διαφορετικά από τις δυο πλευρές, καθώς την ώρα που ο κ. Βενιζέλος περιγράφει τη συνάντηση ως ένα πλαίσιο στο οποίο έγινε μια εκτενής ουσιαστική συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα, η πλευρά της ΝΔ περιγράφει τη συνάντηση ως ενημερωτική.
Πηγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι δεν έγινε ανταλλαγή απόψεων. Στο τετ α τετ των δυο ανδρών μπήκαν όλα τα θέματα στο τραπέζι, έγινε μια αναλυτική ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών τόσο για την πορεία των δημοσιονομικών στόχων όσο και για την πορεία εφαρμογής της απόφασης της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε ειδικότερα τον κ. Σαμαρά και για τη διαδικασία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων και για το αίτημα των φιλανδικών εγγυήσεων. Συζητήθηκαν επίσης και τα θέματα της επικαιρότητας, όπως η συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank, οπότε και τέθηκε από τον κ. Βενιζέλο το ζήτημα του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο επεξεργάζεται ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ.
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε συναίνεση στο φορολογικό και φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εφόσον η ΝΔ καταθέσει προτάσεις.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει να διαφανεί ότι θα καταθέσει προτάσεις γεγονός που αφήνει ένα "παράθυρο" ανοιχτό για αλλαγές, όχι όμως και για συναίνεση με τον κ. Σαμαρά να θεωρεί ότι η φορολογική πολιτική είναι πυλώνας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με την οποία διαφωνεί ριζικά.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την τρόικα, την οποία θεωρεί σωστή η ΝΔ.
Αύριο η τρόικα θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και με κλιμάκιο της ΝΔ όπου θα συζητηθεί η πορεία του προγράμματος όπως αυτό υλοποιείται.
Αντιδράσεις κομμάτων
"Η συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, που υπήρχε σε όλα τα βασικά αναπτύσσεται, βαθαίνει και γίνεται πιο επιθετική προς τον λαό. Και στη νέα φοροκαταιγίδα κατά εργαζομένων και μικρομεσαίων συμφωνούν, ώστε να μεγαλώσουν οι φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. Αυτό που ενδιαφέρει και τους δυο είναι πώς θα κερδίσει περισσότερο η ελληνική πλουτοκρατία", σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
"Η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της ΝΔ αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης ανάμεσά τους, με σκοπό τη συνδιαχείριση της κρίσης και της κοινωνικής χρεοκοπίας που παράγει η πολιτική του μνημονίου και το μεσοπρόθεσμο. Συνειδητοποιώντας τη ραγδαία υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντί τους, που τους θεωρούν δικαίως υπεύθυνους για τα σημερινά αδιέξοδα, κυβέρνηση και Ν.Δ αναζητούν φόρμουλες συγκυβέρνησης και χειραγώγησης της ογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας και λαϊκής διαμαρτυρίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

Πηγή  megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου