Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε η επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού


Η επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού κ. Μπαλφούσια
Την παραίτησή της υπέβαλε χθες η επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους, κ. Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια (φώτο), μετά την έντονη κριτική που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος για τα ευρήματα της έκθεσης του γραφείου, τα οποία έκαναν λόγο για εκτροχιασμό του ελλείμματος και του χρέους. Ο κ. Βενιζέλος με δήλωσή του χαρακτήρισε επί της ουσίας «άπειρα» τα στελέχη του γραφείου και έβαλε κατά της εγκυρότητας του έργου τους...


Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπαλφούσια έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί θεωρώντας ότι η χθεσινή δήλωση του κ. Βενιζέλου ήταν άκρως απαξιωτική για την ίδια και τους συνεργάτες της, ενώ αναμένεται και οι τρεις συνεργάτες της να υποβάλουν την παραίτησή τους.
Πρόκειται για τους κ. Βασίλη Πατσουράτη (καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ηλία Τζαβαλή (καθηγητής επίσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Βασίλη Μανεσιώτη (από την Τράπεζα της Ελλάδος). Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζαβαλής είναι και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή σύμβουλος του κ. Βενιζέλου.
Εμφανώς ενοχλημένος από τις διατυπώσεις της έκθεσης του γραφείου Προϋπολογισμού αναφορικά με την εξέλιξη του ελλείμματος και του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες πως «όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών».
Επίσης, συμπλήρωσε πως «αυτή τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τις διαθέτει ακόμη το γραφείο Προϋπολογισμού», για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι η έκθεση του γραφείου «δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων».
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος συζήτησε με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικο, τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων «για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του γραφείου Προϋπολογισμού», αφήνοντας επί της ουσίας να εννοηθεί ότι μάλλον τα στελέχη του γραφείου θα αντικατασταθούν. Γεγονός που ουσιαστικά εξώθησε σε παραίτηση την κυρία Μπαλφούσια.
Από την κυβέρνηση θεωρούν ότι το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής παρουσίασε στην έκθεσή του συμπεράσματα που δεν βασίζονται σε στοιχεία και μάλιστα προχώρησε σε μια «άστοχη» διατύπωση των απόψεών του, δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου στο υπουργείο Οικονομικών συστάθηκε και στελεχώθηκε το γραφείο, δήλωσε χθες στη Βουλή ότι μόλις συστήθηκε το γραφείο, έβγαλε μια έκθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς που δεν υποστηρίζονται από πουθενά και από κανένα διεθνή οργανισμό, ενώ πρόσθεσε πως την παραίτηση ούτε την επιδιώξαμε ούτε τη ζητήσαμε.
Σε δήλωσή του χθες το βράδυ στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κ. Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι ο κ. Βενιζέλος μπερδεύει την έννοια της ενίσχυσης του γραφείου της Βουλής με την καθυποταγή: «Τι φταίνε οι επιστήμονες όταν οι αριθμοί δεν υπακούουν; Προφανώς ο υπουργός επιθυμεί να υπαγορεύει τα πάντα». Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση αντί να κλείσει τον δρόμο του Μνημονίου και της τρόικας, κλείνει στην ουσία, πριν ανοίξει, το γραφείο της Βουλής, καταδεικνύοντας τα απέραντα αδιέξοδά της».

Πηγή kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου