Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Όχι στο κλείσιμο της μαθητικής εστίας από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας


Κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο να κλείσει η Μαθητική Εστία Αριδαίας είναι ο Δήμος Αλμωπίας. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (24.8.2011) ο Δήμαρχος Δημήτρης Πασόης, προ ημερησίας διάταξης αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει. Η Μαθητική Εστία είναι ένα σύμβολο καθώς αποτέλεσε ουσιαστικά «καταφύγιο» για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες κυρίως απομακρυσμένων χωριών. Συνετέλεσε ουσιαστικά στη δυνατότητα να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο...

...Πρότεινε δε το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος το οποίο υιοθέτησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο.
 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας, στην τακτική του συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2011, με αφορμή την πληροφορία που έχει περί κατάργησης της Μαθητικής Εστίας Αριδαίας, εκφράζει ομόφωνα τα παρακάτω:

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική της κεντρικής εξουσίας που υπαγορεύει καταργήσεις, συγχωνεύσεις, και υποβαθμίσεις υπηρεσιών. Γνωρίζουμε ότι η έξοδος από την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα απαιτεί τον εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα και διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλούς τομείς είναι αναπόφευκτες


Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τον κατακερματισμό των υπηρεσιών που εξυπηρετούν πλήθους πολιτών, και κυρίως υπηρεσιών που συνιστούν θεμέλια της κοινωνικής πολιτικής της χώρας.

Η Μαθητική Εστία Αριδαίας, με συνολικά 75 κλίνες, λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1969 και έχει φιλοξενήσει πλήθος μαθητών κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων. Η ύπαρξη μέριμνας για την στέγαση και τη σίτιση μαθητών απομακρυσμένων χωριών, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα χάρη στον οποίο ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους πολλοί συνδημότες μας. 


Ο Δήμος μας, με συνολικό πληθυσμό 29.354 κατοίκους, αποτελείται από το Δημοτικό Διαμέρισμα Αριδαίας και 29 Τοπικές Κοινότητες, πολλές από τις οποίες είναι απομακρυσμένες

Ενδεικτικά αναφέρουμε την Τοπική Κοινότητα Αρχαγγέλου, η οποία απέχει από την Αριδαία περίπου 38 χιλιόμετρα. Η ύπαρξη Λυκείων μόνο στην πόλη της Αριδαίας προϋποθέτει την υποστηρικτική λειτουργία της Μαθητικής Εστίας, η οποία προσφέρει στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση της περιοχής μας ένα απαραίτητο συστατικό δημοκρατικότητας: την ισοτιμία στην πρόσβαση.

Διαρκής στόχος μας, ως Δημοτική Αρχή, είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και η ανασύνταξη της Αλμωπίας ώστε να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού η αναπτυξιακή πορεία της τα επόμενα χρόνια. Η κατάργηση της Μαθητικής Εστίας Αριδαίας κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και πρόκειται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, όπως:

1. Μαθητές από απομακρυσμένα χωριά, όπως ο Αρχάγγελος, η Περίκλεια, η Νότια, οι Σαρακηνοί και η Λαγκαδιά θα αναγκαστούν να νοικιάσουν κατοικίες στην πόλη της Αριδαίας, με επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού τους. Με δεδομένο ότι πρόκειται κυρίως για μέλη αγροτικών οικογενειών, η επιβάρυνση αυτή θα είναι σημαντική.
 

2. Στο ισόγειο της Μαθητικής Εστίας λειτουργεί το Μαθητικό Εστιατόριο. Ενδεχόμενο κλείσιμο του θα στερήσει την μεσημεριανή σίτιση από τους μαθητές που λόγω φόρτου απογευματινών μαθημάτων παραμένουν στην Αριδαία μετά το μεσημέρι.
 

3. Στη Μαθητική Εστία μένουν και σπουδαστές στα ΙΕΚ Αριδαίας, που έχουν αποφοιτήσει από Λύκεια εκτός του Δήμου Αλμωπίας. Η αδυναμία προσφοράς δωρεάν στέγης στους σπουδαστές αυτούς θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στη φοίτησή τους.
 

4. Πλήττεται το κεκτημένο της ύπαρξης στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών που μεριμνούν για την εκπαίδευση και δημιουργούνται ερωτήματα για τα επόμενα βήματα μιας τέτοιας πολιτικής.

Για τους παραπάνω λόγους, πριν την πραγματοποίηση μιας τέτοιας ενέργειας, ζητάμε να εξεταστεί η ευρύτερη οικονομική και κοινωνική σύσταση της περιοχής και να υπολογιστούν όλες οι ενδεχόμενες συνέπειες


Η Μαθητική Εστία Αριδαίας αποτελεί τη μόνη μαθητική εστία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και η παύση της λειτουργίας της θα είναι μεγάλο πλήγμα για την τοπική κοινωνία μας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου