Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Δόση και νέα μέτρα αποφασίζει το ΔΝΤ



Η εκταμίευση της συνεισφοράς του οργανισμού (3,3 δις ευρώ) στις υπόλοιπες δόσεις του δανείου προς την Ελλάδα, όπως και ο προσδιορισμός των μέτρων για τη 2ετία 2015-16, τίθενται επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ (5 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Την Παρασκευή θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.
Προκειμένου να εκταμιευτούν απρόσκοπτα από την τρόικα οι υπόλοιπες μηνιαίες δόσεις του «πακέτου» στήριξης, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο ελεγκτικών διαδικασιών...
Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τόσο στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (για την έγκριση της δόσης των 9,2 δις – το Euro Working Group έχει δώσει το «πράσινο» φως), όσο και στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) για την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσδιορίσει σε 4 δις τα επιπλέον μέτρα, για τη 2ετία 2015-16. Μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ουάσιγκτον, ο Πολ Τόμσεν αναμένεται να ερωτηθεί αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα και μετά το 2015. Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα το Φεβρουάριο. Τεχνικά κλιμάκια προετοιμάζουν ήδη το έδαφος αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού - στην Τράπεζα της Ελλάδος - για την εξυπηρέτηση του χρέους, στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις του δανείου (έχει θεσπιστεί απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δανείων).

Η δόση των 9,2 δις αναμένεται να εκταμιευτεί έως την αρχή του Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσουν δύο ισόποσες δόσεις (2,8 δις η κάθε μία).

Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα είναι το τριετές πλαφόν δαπανών στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έπειτα, η κάλυψη των στόχων για τις αποχωρήσεις δημόσιων υπαλλήλων, η καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η περαιτέρω μείωση στις τιμές των φαρμάκων.

Μία πλήρης αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος θα μεσολαβήσει πριν από την απόφαση εκταμίευσης της δόσης του Απριλίου (6 δις), με το «βλέμμα» στην εφεδρεία και τη είσπραξη φορολογικών εσόδων.

Παράλληλα, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η τρόικα θα δεχτεί το ελληνικό αίτημα (ρήτρα) κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού με έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Αν δεν το κάνει, θα δρομολογηθούν νέες περικοπές, οι οποίες είθισται να εφαρμόζονται στους μισθούς και τις συντάξεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου