Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ελλάδα – Ελβετία 0-0. Ας το ξεχάσουμε καλύτερα…



Ο Φερνάντο Σάντος το είχε πει στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης (5/2) ότι το φιλικό της εθνικής με την Ελβετία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δεν αποτελεί πρόβα τζενεράλε για το κρίσιμο εκτός έδρας παιχνίδι με την Βοσνία/Ερζεγοβίνη στη Ζένιτσα στις 22 Μαρτίου, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Ετσι, το 0-0 με κακή απόδοση στο επιθετικό κομμάτι, δεν μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, αν και σίγουρα δεν ικανοποιεί.
Τόσο οι πολλές απουσίες (Αβραάμ Παπαδόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Σαμαράς, Γκέκας, Νίνης) όσο και το σύστημα 4-4-2 αντί του συνηθισμένου 4-3-3 ήταν επαρκείς λόγοι για να μη θεωρηθεί το φιλικό ως το απόλυτο τεστ...

Στα θετικά, η διάθεση των διεθνών, καλή αμυντική και γενικότερα ανασταλτική λειτουργία και οι δοκιμές σε πρόσωπα και θέσεις (σ.σ. ντεμπούτο του Κώστα Μανωλά). Στα αρνητικά, η αδυναμία δημιουργίας κλασικών ευκαιριών και καλής επιθετικής ανάπτυξης.
Το 4-4-2 του Σάντος
Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την εθνική με 4-4-2. Μπροστά από τον Καρνέζη, την άμυνα αποτελούσαν οι Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος και Μανωλάς (ντεμπούτο). Κατσουράνης και Καραγκούνης ήταν στον κεντρικό άξονα, με τους Μανιάτη και Χολέμπας στα άκρα, ενώ Σαλπιγγίδης και Μήτρογλου ήταν οι δύο επιθετικοί.
Από την άλλη πλευρά, ο Οτμαρ Χίτσφελντ επέλεξε σύστημα 4-2-3-1 για την Ελβετία. Ο Ζόμερ ήταν στην εστία, με τους Λιχστάινερ, Ροντρίγκες, Τζουρού και Βον Μπέργκεν στην άμυνα. Ζβέγκλερ και Μπεχράμι ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι, με τους Ξάκα, Μπαρνέτα και Μεχμέντι πίσω από τον Γκαβράνοβιτς.
Καλή αρχή, ελβετική συνέχεια
Οι Ελληνες διεθνείς μπήκαν ορεξάτοι στον αγώνα. Πίεσαν ψηλά στα πρώτα λεπτά και επιχείρησαν κυρίως από τα άκρα να γίνουν απειλητικοί προς την εστία των Ελβετών. Το κατάφεραν δύο φορές με κεφαλιές του Μήτρογλου, πρώτα με τη μεγάλη ευκαιρία του 4' και στη συνέχεια με την καλή στιγμή του 16ου λεπτού.
Ωστόσο, στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να ισορροπούν και πήραν τον έλεγχο του κέντρου, κράτησαν την μπάλα, είχαν την καλή κυκλοφορία αλλά όλα αυτά σταματούσαν έξω από την περιοχή του Καρνέζη. Χαρακτηριστικό ότι απείλησαν μόνο μία φορά στο 34', με το (σωστά) ακυρωθέν γκολ του Τζουρού. Στο ίδιο διάστημα και η Ελλάδα παρέμενε ακίνδυνη, καθώς η επόμενη ευκαιρία ήρθε μετά από… μισή ώρα (45') με το κακό πλασέ του Χολέμπας.
Κακό δεύτερο ημίχρονο
Το δεύτερο 45λεπτο θα το ξεχάσουν γρήγορα όσοι το είδαν. Η απόδοση και των δύο ομάδων κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα από του πρώτου ημιχρόνου, αλλά έλειψαν εντελώς και οι ευκαιρίες μπροστά στις δύο εστίες. Η άστοχη κεφαλιά του Παπασταθόπουλου στο 59' (από κόρνερ) δεν νοείται τέτοια.
Ο Σάντος «ανακάτεψε» αρκετά την τράπουλα. Τόσο αρχικά σε πρόσωπα με ίδιο σύστημα 4-4-2 (Τζιόλης αντί Μανιάτη στο 46', Ταχτσίδης αντί Καραγκούνη και Φορτούνης αντί Χολέμπας) όσο και με αλλαγή συστήματος σε 4-3-3 από το 70' (Αθανασιάδης αντί Μήτρογλου και Κονέ αντί Σαλπιγγίδη).
Η Ελλάδα μπορεί να βελτίωσε τα ποσοστά κατοχής μπάλας, αλλά όχι και την εικόνα της και ουδέποτε απείλησε την εστία του Ζόμερ, με εξαίρεση το δύσκολο πλασέ του Αθανασιάδη. Αντίθετα, ο Καρνέζης χρειάστηκε να επέμβει στο 81' (σε σουτ του Ροντρίγκες) για να διατηρήσει ανέπαφη την ελληνική εστία.
ΣΚΟΡΕΡΣ:
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ουντιάνο Μαγένκο (Ισπανία)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΚΙΤΡΙΝΕΣ:
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Κατσουράνης (86' Μαυρίας), Καραγκούνης (57' Ταχτσίδης), Μανιάτης (46' Τζιόλης), Χολέμπας (57' Φορτούνης), Σαλπιγγίδης (70' Κονέ), Μήτρογλου (70' Αθανασιάδης).
ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Λιχστάινερ (30' Μοργκανέλα), Ροντρίγκες, Τζουρού (46' Κλόζε), Βον Μπέργκεν (75' Φερνάντες), Ζβέγκλερ, Μπεχράμι (46' Ινλέρ), Ξάκα, Μπαρνέτα (46' Στόκερ), Μεχμέντι, Γκαβράνοβιτς (69' Σεφέροβιτς).

sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου