Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα γρίπης



Σημαντική αύξηση στα σοβαρά, αλλά ευτυχώς όχι και στα θανατηφόρα περιστατικά της γρίπης, διαπιστώνει η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
«Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα εισέρχεται πλέον στη φάση της αύξησης» αναφέρουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ στην έκθεση. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται εννέα άτομα.
 Ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της νόσου δεν έχει μεταβολές σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Από την αρχή της περιόδου της γρίπης καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι, από τους οποίους οι τρεις ήταν τον τελευταίο μήνα.
 Συνολικά, μέχρι και σήμερα το μεσημέρι αναφέρονται 24 σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ
των οποίων τα 22 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Πρόκειται για 17 άνδρες και επτά γυναίκες με μέση ηλικία 53,8 έτη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς, το 60% των ατόμων που εμφάνισαν σοβαρή μορφή της νόσου ήταν άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας.

Όπως προκύπτει από τα δείγματα που έχουν αποσταλεί στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 94 % ήταν γρίπη τύπου Α και το 6% τύπου Β. Η περαιτέρω ανάλυση των στελεχών έδειξε ότι το 60% ήταν Α(Η3Η2) και το 40% ήταν Α(Η1Ν1).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου