Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Αργησε αλλά δεν μας ξέχασε η γρίπη



Με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων έφθασε τελικώς στη χώρα μας ο ιός της γρίπης, που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ανοδική τάση.
Ηδη τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, έστω και αν οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, επειδή ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Πάντως το ζήτημα είναι ότι η γρίπη δεν μας ξέχασε, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ το μεγάλο κύμα θα έρθει στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ σε χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης η νόσος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της, στην Ελλάδα ουσιαστικά μόλις φθάνει, γεγονός που φαίνεται να οφείλεται και στον καιρό...

Βέβαια μέχρι στιγμής η ανοδική τάση δεν προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά τους 4 θανάτους που θεωρούνται αναμενόμενοι, αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε χρόνο δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον ιό είτε άμεσα είτε έμμεσα από επιπλοκές.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει το τελευταίο διάστημα ανοδική τάση αλλά ο αριθμός των περιστατικών είναι αναμενόμενος. «Ο ιός ακολουθεί την πορεία της βορειοδυτικής Ευρώπης και υπάρχει διαφορά χρόνου. Σε μας ήρθε με καθυστέρηση ο ιός, γι' αυτό και τα περισσότερα κρούσματα αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα και στις αρχές του άλλου».
Και το ζήτημα εστιάζεται τώρα στους εμβολιασμούς που δεν έγιναν όλους τους προηγούμενους μήνες, δεδομένου ότι φέτος η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ίσα που ξεπερνά το 6%.
«Είναι λιγότερο ωφέλιμη τώρα η χρήση του εμβολίου, επειδή έχει περάσει ο καιρός, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα δεν πρέπει κάποιος, αν ανήκει ειδικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να εμβολιαστεί» εξηγεί ο καθηγητής κ. Τσακρής.
Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 είχαν καταγραφεί 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Το ένα από τα κρούσματα οφειλόταν στον ιό γρίπης τύπου Β και τα τρία στον ιό γρίπης Α (Η1Ν1). Επίσης σημειώθηκαν συνολικά εννέα σοβαρά κρούσματα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα οκτώ νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου