Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Μείον 3,1 δισ. η δαπάνη στην Παιδεία το 2018




«Πάτο» θα πιάσουν οι δαπάνες για την Παιδεία το 2018, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας θα πέσουν κάτω από το 2% (!) του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για την ερχόμενη τετραετία που επεξεργάστηκε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) το 2018 οι δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση θα είναι μειωμένες κατά 42,4% σε σύγκριση με το 2009 (προ Μνημονίου). Αυτό μεταφράζεται σε 3,172 δισ. ευρώ λιγότερα, τα οποία θα «κοπούν» από τη χρηματοδότηση όλων των βαθμίδων (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια) της Παιδείας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "δημοκρατία" ειδικότερα και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο, το 2018 αναμένεται να διατεθούν στην εκπαίδευση 4,308 δισ. ευρώ, ποσόν το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 1,99% του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση στα χρονικά δεδομένου ότι το 2009 οι δαπάνες για την Παιδεία ανήλθαν στο 3,18% του ΑΕΠ και φέτος στο 2,79%. Μάλιστα, στο ποσοστό αυτό (1,99%) εντάσσονται και τα χρήματα που αντλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το ΕΣΠΑ, τα οποία, όμως, «προορίζονται» όχι για την κάλυψη πραγματικών αναγκών, όπως η πρόσληψη εκπαιδευτικών και οι σχολικές υποδομές, αλλά για άλλες δράσεις (αμοιβές συμβούλων, διαφήμιση ΕΣΠΑ, ενίσχυση ιδιωτικών εταιριών και ιδιωτικών ΙΕΚ κ.λπ.).

Επιπλέον, από το ποσό των 4,308 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα δοθούν για τη δημόσια εκπαίδευση το 2018, κάποια χρήματα (είθισται να ανέρχεται στο 5% του Προϋπολογισμού) «πάνε» στις Γενικές Γραμματείες Θρησκευμάτων, Διά Βίου Μάθησης και Ερευνας και Τεχνολογίας. Οπως επισημαίνει η ΟΛΜΕ, ο «στόχος» του 1,99% καθιστά τη χώρα μας μακράν τελευταία ανά τον κόσμο στις δημόσιες εκπαιδευτικές δαπάνες. Η ομοσπονδία «βλέπει» προ των πυλών νέες συγχωνεύσεις σχολείων, πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων προκειμένου να «φτάσουν» τα χρήματα. Μιλάει, ακόμα, για περαιτέρω διαθεσιμότητες και απολύσεις δασκάλων και καθηγητών, που «θα διαλύσουν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα».




thestival 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου