Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ο «άγνωστος Χ» αυτών των εκλογών



Συνεχείς είναι οι κυλιόμενες μετρήσεις της κοινής γνώμης που γίνονται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και της Κουμουνδούρου για τις ευρωεκλογές. Και στις δύο περιπτώσεις, ο «άγνωστος Χ» ήταν και εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Το ποσοστό της κυμαίνεται πάνω από το 25% επί του συνόλου των ερωτηθέντων (δηλαδή 1 στους 4 ψηφοφόρους δεν λέει τι θα ψηφίσει, είτε γιατί δεν ξέρει είτε γιατί δεν θέλει), ενώ απομένουν ελάχιστες μέρες πριν από τις κάλπες. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι το
ποσοστό δεν συρρικνώνεται όσο θα περίμενε κανείς. Αρχικά, ήταν στο 38% (όταν ξεκίνησαν οι κυλιόμενες) ωστόσο η εμπειρία είχε διδάξει ότι ένα 10ήμερο πριν από την κάλπη το ποσοστό αυτό γίνεται μονοψήφιο.
Αυτή τη στιγμή, όμως, επιμένει να βρίσκεται σταθερά πάνω από το 25%, γεγονός το οποίο προκαλεί εφιάλτες στα κομματικά επιτελεία, καθώς κανείς δεν ξέρει τι του …ξημερώνει.Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πίσω από αυτό το ποσοστό μπορεί να βρίσκεται μια διάθεση τιμωρίας του συστήματος, η οποία ενδεχομένως να μην εκφρασθεί μέσω της υπερψήφισης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δια τις ενίσχυσης ακραίων πολιτικών μορφωμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή.
Οι ίδιοι οι δημοσκόποι, πάντως, όταν ερωτώνται σχετικά, απαντούν ότι πρώτη φορά τόσο πολλοί αρνούνται να πουν τι θα ψηφίσουν, δίνοντας στις επικείμενεςε εκλογές διαστάσεις θρίλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου