Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η απαντήσεις του συνδυασμού “Πέλλα, Δήμος Για Όλους” στα ερωτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Πέλλας

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πέλλας καταθέτει προς τους υποψήφιους συνδυασμούς του Δήμου μας πολιτικά και ουσιαστικά ερωτήματα. Ο σύλλογος μας παρατηρεί ότι ακόμη μια προεκλογική περίοδος θα λήξει χωρίς ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. Οι υποψήφιοι οφείλουν να αποκαλύψουν προθέσεις, σκοπό, τρόπο και μέσα με τα οποία προτίθενται να κυβερνήσουν το Δήμο. Επειδή πιστεύουμε στις αγαθές προθέσεις των υποψηφίων ζητούμε να εκλάβουν το παρόν ερωτηματολόγιο ως ευκαιρία διαλόγου με την κοινωνία.


  1. Από την εφαρμογή του μνημονίου προκύπτει εκχώρηση αρμοδιοτήτων δημόσιων όπως η καθαριότητα και απόλυση μόνιμου προσωπικού. Θέλουμε να δηλώσετε αν σκοπεύετε να αντισταθείτε και με ποιον τρόπο συγκεκριμένα.

Αυτός ο μύθος της κεντρικής εξουσίας ότι για όλα ευθύνεται η τοπική αυτοδιοίκηση είναι καιρός να σταματήσει. Ήδη οι ΟΤΑ έχουν πληγωθεί χάνοντας σημαντικό αριθμό εργαζομένων και μεγάλο τμήμα εσόδων. Ως άνθρωπος που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια δηλώνω κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς τους ιδιώτες, ενώ χρειάζονται επιπλέον κονδύλια και αρμοδιότητες στους δήμους. Η καθημερινότητά μας και οι ανάγκες μας είναι πολλές και η κεντρική εξουσία πρέπει να αφήσει την αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει επιτέλους ουσιαστικό έργο.
Κάθε αντίδραση ή αντίσταση σε κάθε απόφαση που πλήττει τους ΟΤΑ δεν θα είναι μόνο ένα ψήφισμα για τυπικούς λόγους, αλλά με παραστάσεις στους αρμόδιους υπουργούς και παραιτήσεις συμβουλίων όχι όμως «σικέ» όπως ο απερχόμενος δήμαρχος. Στόχος για έναν αποτελεσματικό δήμο είναι ο κοινός αγώνας τόσο για δουλειά όσο και για τις διεκδικήσεις μας ανάμεσα σε εργαζομένους και διοίκηση.

  1. Ποιες συνθήκες για εσάς θα καθιστούσαν αναγκαία την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δήμου, Νομικών Προσώπων (παιδικών σταθμών, ΔΕΥΑΠ) και συνδέσμων (ΧΥΤΑ) σε ιδιώτες;

Καμία απολύτως εκχώρηση αρμοδιοτήτων δεν χωρά στις υπηρεσίες που τον πολίτη. Η φροντίδα των παιδιών μας, η διαχείριση του νερού και η αποκατάσταση των απορριμμάτων όπως και άλλες δράσεις, ανήκουν σε εμάς τους ίδιους τους κατοίκους και εργαζόμενους του δήμου, γιατί σκοπός μας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι το κέρδος.

  1. Με δεδομένο ότι προσλήψεις δεν γίνονται πως νομίζετε ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί το υπάρχον προσωπικό στις εκατοντάδες νέες αρμοδιότητες; Ποιες αλλαγές προτίθεστε να κάνετε στις τοποθετήσεις του προσωπικού του Δήμου, ποια τμήματα, ποιες ενότητες θα ενισχύσετε και ποια ανάλογα θα αποδυναμώσετε;

Είναι σίγουρο ότι ο Καλλικράτης έφερε προβλήματα λόγω μεγάλης έκτασης του δήμου που σίγουρα πρέπει να επιλυθούν μέσα από σωστή και ισόρροπη διαχείριση της διοίκησης. Οι όποιες αλλαγές στην κατανομή του προσωπικού θα γίνει μετά από διάλογο και προτάσεις με την διοίκηση και με τον Σύλλογο Εργαζομένων, με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, καθώς και με ξεκάθαρα κριτήρια που θα τεθούν πάνω στο τραπέζι.

  1. Σε σχέση με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού ερωτούμε πως θα εξασφαλίσετε ότι αυτή θα γίνεται αξιοκρατικά και όχι από ένα πυραμιδικό σύστημα ευνοιοκρατίας που θα καταλήγει στον Δήμαρχο.
Ζητούμε την καθιέρωση αντικειμενικών διαδικασιών και όχι προσωπικές εγγυήσεις.

Στόχος μας είναι ο Ανοιχτός και Ανθρώπινος δήμος. Αυτό σημαίνει ότι η πόρτα του δημάρχου δεν θα ανοίγει επιλεκτικά, ούτε με προσωπικά κριτήρια. Κανένα σύστημα ευνοιοκρατίας δεν οδήγησε στη σωστή κατεύθυνση. Η πολύχρονη εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση και η άριστη συνεργασία με τους συναδέλφους και συνεργάτες, με έχουν διδάξει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η εμπειρία, οι τίτλοι σπουδών, το γνωστικό αντικείμενο και οι πραγματικές ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα είναι πάντα η εξυπηρέτηση του πολίτη.

  1. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη περικοπή στα έσοδα του Δήμου θα θέλαμε να μας κάνετε γνωστό αν έχετε κοστολογήσει το πρόγραμμά σας.

Φυσικά. Δεν υποσχόμαστε τίποτα περισσότερο από αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Ο δήμος Πέλλας διαθέτει έμπειρο προσωπικό και εμείς διαθέτουμε τη γνώση για να κοστολογήσουμε πραγματικά το κάθε τι. Η αλλαγή της καθημερινότητας δεν χρειάζεται παραπάνω έξοδα. Το ευρωπαϊκό πρόσωπο ενός δήμου δεν απαιτεί έξοδα χωρίς έλεγχο. Η κοστολόγηση ήδη έχει γίνει από εμάς για τα μεγάλα έργα μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ, με συμμετοχή στα πράσινα ταμεία, με ευρωπαϊκά προγράμματα που «τρέχουν» αλλά η αυτοδιοίκηση δεν τα προλαβαίνει, με μειώσεις των δαπανών που δεν είναι αναγκαίες και με την προσπάθεια σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

  1. Ο Δήμος έχει οφειλές προς τρίτους και παράλληλα έχει απαιτήσεις από τρίτους. Επειδή στο παρελθόν οι απαιτήσεις οδηγούνταν σε παραγραφή ερωτάμε προτίθεστε να τις εισπράξετε και με ποιον τρόπο. Αν προτίθεστε να προωθήσετε λύσεις όπως ρολόγια μέτρησης κατανάλωσης ύδρευσης σε κάθε οικισμό του Δήμου ή το θεωρείτε αντιλαϊκό μέτρο.
Η ισόρροπη ανάπτυξη σημαίνει και ισότιμη συμμετοχή. Δεν υπάρχουν πολίτες δυο
ταχυτήτων ούτε στα δικαιώματα, αλλά ούτε και στις υποχρεώσεις. Πρέπει να μπει
τέλος στις παράνομες διαγραφές χρεών, ή στην μη είσπραξή τους για χρόνια απλά
γιατί ο πολίτης αδιαφορεί. Σίγουρα στην περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα η
αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με ουσιαστική
λήψη μέτρων προς ανακούφιση αυτών των προβλημάτων. Από την άλλη κάθε
πρόβλημα ή έργο που αφορά τη ζωή των κατοίκων στις δημοτικές ενότητες θα
υλοποιείται και θα λύνεται με διαφανή διαδικασία, με συνελεύσεις των κατοίκων
της περιοχής. Το μέλλον του τόπου ανήκει σε όλους μας και πρέπει κάθε απόφαση
να είναι στο φως και να κατατίθεται πάνω στο τραπέζι.

  1. Αν προτίθεστε να προωθήσετε λύσεις όπως ρολόγια μέτρησης κατανάλωσης ύδρευσης σε κάθε οικισμό του Δήμου ή το θεωρείτε αντιλαϊκό μέτρο.
Στόχος μας η δίκαιη κατανομή τελών και η ορθολογική διαχείριση του πόσιμου νερού.


8. Επειδή πιθανόν να μην ικανοποιούνται το σύνολο των εξαγγελιών σας θα θέλαμε να κάνετε γνωστή την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σας.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ιεραρχηθούν. Προτεραιότητα
μας, του συνδυασμού Πέλλα - δήμος για όλους, είναι ένας δήμος ανοιχτός σε όλους
τους κατοίκους, χωρίς αποκλεισμούς. Ανθρώπινος δίπλα στον κάθε δημότη που έχει
ανάγκη, κοντά στις ευπαθείς κοινωνικά αδύνατες ομάδες. Συνεργασία με την
εκκλησία για το κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο και ιατρείο. Προτεραιότητα μας
όμως είναι η διαχείριση της καθημερινότητας. Η εξυπηρέτηση του πολίτη, η
αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης πολίτη-δήμου. Η αξιοποίηση των νέων
προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η άμεση κατάργηση βόθρων και η κατασκευή αποχετευτικών
δικτύων. Υπάρχουν έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα όπως η κατασκευή
γεωτρήσεων και η εξασφάλιση υδροδότησης όλου του δήμου. Η λειτουργία των
τοπικών κοινοτήτων με εκχώρηση αρμοδιοτήτων. Η χορήγηση της πάγιας
προκαταβολής στους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.
Συγχρόνως με αυτά που αποτελούν την ποιότητα ζωής του πολίτη, ακολουθεί και
η κατασκευή μεγάλων έργων κατά σειρά προτεραιότητας, όπως αναφέρονται στο
πρόγραμμα μας σε όλους του τομείς. Σημαντικό όμως για μένα είναι να υπάρξει
λειτουργική τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή του πολίτη
στη λήψη των αποφάσεων για ένα πραγματικά Ανοιχτό και Ανθρώπινο δήμο.




Στάθης Καστερίδης
υπ. Δήμαρχος Πέλλας


Γιαννιτσά 7/5/2014

Το παραπάνω ερωτηματολόγιο θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερες ερωτήσεις αλλά περιορίστηκε στα πιο βασικά. Ο διάλογος αυτός δηλώνουμε ότι είναι δημόσιος και οι απαντήσεις επιθυμούμε να είναι δημόσιες. Θέση του συλλόγου μας είναι ότι οι εκλογές αυτές είναι πολιτικές και πρέπει τα κριτήρια επιλογής να προέρχονται από θέσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα αναμετρηθούν απλά διαπροσωπικοί και πελατειακοί μηχανισμοί.

το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου