Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Πάνω από 70.000 αιτήσεις στη Google για το «δικαίωμα στη λήθη»



Για λογοκρισία του Τύπου κατηγορούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ευρώπης, την απομάκρυνση των αποτελεσμάτων αναζήτησης από την Google, καθώς ορισμένα από τα άρθρα τους έχουν «εξαφανιστεί». Ο αμερικανικός κολοσσός του Διαδικτύου δήλωσε την Πέμπτη πως λαμβάνει περίπου 1.000 αιτήσεις καθημερινά για απομάκρυνση προσωπικών δεδομένων.Η εταιρεία ανακοίνωσε πως έχει λάβει πάνω από 70.000 αιτήσεις απομάκρυνσης μέχρι το τέλος Ιουνίου. Κάθε αίτηση κατά μέσο όρο επιδιώκει
την απομάκρυνση τεσσάρων συνδέσμων.

Η Google Inc. θα πρέπει να συμμορφωθεί με απόφαση του Μαϊου από το ανώτερο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν την απομάκρυνση ενοχλητικών προσωπικών πληροφοριών που αναδύονται κατά την αναζήτηση των ονομάτων τους στο Google. Μεταξύ των συνδέσμων που εξαφανίστηκαν αφορούν άρθρα σχετικά με ένα διαιτητή ποδοσφαίρου, που παραιτήθηκε μετά από σκάνδαλο το 2010, Γάλλων εργαζόμενων να φτιάχνουν έργα με post-it, ένα ζευγάρι που κάνει σεξ σε τρένο και έναν δικηγόρο που αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης.

Τουλάχιστον τρία βρετανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Guardian, Daily Mail και BBC, έχουν δηλώσει πως η Google τους ενημέρωσε πως τα αποτελέσματα αναζήτησης στην Ευρώπη δε θα περιέχουν κάποιους συνδέσμους με τις δημοσιεύσεις τους.

«Ισοδυναμεί με το να μπει κάποιος σε μια βιβλιοθήκη και να κάψει τα βιβλία που δεν του αρέσουν» δήλωσε ο εκδότης της ηλεκτρονικής έκδοσης της Daily Mail, Μάρτιν Κλαρκ.

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC, Ρόμπερτ Πέστον, δήλωσε ότι η απομάκρυνση του blog post του το 2007, που αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της επενδυτικής εταιρείας Merrill Lynch Σταν Ο'Νιλ, και το οποίο εξαφανίστηκε από τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης «προσφέρει στη Google τη δυνατότητα να διαγράψει πληροφορίες και ιστορίες για πολλούς ανθρώπους».

Η αμερικανική εταιρεία μόλις τώρα άρχισε να εφαρμόζει την απόφαση για το «δικαίωμα στη λήθη» και μέχρι στιγμής οι αριθμοί είναι μικροί: η Guardian ανέφερε έξι άρθρα της, το BBC δήλωσε πως απομακρύνθηκε η είσοδος σε ένα blog, ενώ η Mail on-line «χτυπήθηκε» σε τέσσερα άρθρα της. Πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν δηλώσει πως ακόμη δεν έχουν λάβει τις κοινοποιήσεις από την Google.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως έχει λάβει πάνω από 70.000 αιτήσεις απομάκρυνσης μέχρι το τέλος Ιουνίου. Κάθε αίτηση κατά μέσο όρο επιδιώκει την απομάκρυνση τεσσάρων συνδέσμων. Η Google δεν εξηγεί την απόφαση για την αφαίρεση ενός συνδέσμου ή να φανερώσει την ταυτότητα του αιτούντος.

Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν γίνει στη Γαλλία (περίπου 14.100) και ακολουθούν η Γερμανία (12.700) και η Βρετανία (8.500). Παραμένει ασαφές πόσες από τις περίπου 70.000 αιτήσεις διαγραφής έχουν ήδη ικανοποιηθεί.

Η εκκαθάριση των αποτελεσμάτων αναζήτησης ισχύει για τις τοπικές σελίδες αναζήτησης της Google που καλύπτει τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η εταιρεία έχει μερίδιο αγορά 90% για τις αναζητήσεις στην Ευρώπη. Όσοι στραφούν στον αμερικανικό τομέα της επιχείρησης, Google.com, θα βρουν αμετάβλητα τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου