Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ποιοι και γιατί αρχίζουν να κάνουν αισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα.



Έλληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg εκφράζουν την αισιοδοξία τους για συμφωνία ως τα τέλη Απρίλη. Ανώνυμη πηγή τονίζει ότι η δέσμευση των αποθεματικών των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ θα φέρει 1,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και έτσι θα παραμείνουν γεμάτα έως τα τέλη Μαΐου.Η ανώνυμη πηγή μιλά στο αμερικανικό πρακτορείο και σημειώνει πως τα παραπάνω αποθεματικά υπολογίζεται ότι φθάνουν στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προστίθεται ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δέσμευση των
αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ή των δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.
Παράλληλα ο Jason Furman, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Αμερικανού προέδρου Barack Obama, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υποστήριξε ότι είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας, των πιστωτών της αλλά και ολόκληρης της υφηλίου να υπάρξει συμφωνία».
Αναφορικά με το Grexit, ο κ. Furman τόνισε ότι «δεν νομίζω ότι είναι ένα πείραμα που θα θέλαμε να το «τρέξουμε». Εάν Ελλάδα και θεσμοί δεν βρουν κοινό σημείο συνεννόησης, τότε αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα αλλά θα αποτελούσε και έναν κίνδυνο που η παγκόσμια οικονομία δεν επιθυμεί να αναλάβει».
Κομισιόν και Μοσκοβισί: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις 
Μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα «βλέπουν» και οι Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν το Eurogroup της 24ης Απριλίου, αλλά συγχρόνως κρατάνε αποστάσεις από την εξεύρεση μιας άμεσης συμφωνίας.
Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες τόνισε πως τα πράγματα με την Αθήνα βρίσκονται σε καλύτερο σημείο, αλλά συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται ακόμα μακριά από μια συμφωνία.
Στο ίδιο μήκος κύμματος και η εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί η οποία δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, όμως δεν αναμένεται η σύνταξη σχετικής έκθεσης προόδου.
Σε ερώτηση, εάν το Brussels Group ετοιμάζει γραπτή έκθεση προόδου για την Ελλάδα, εν όψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, απάντησε ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν γνωρίζει για καμία γραπτή έκθεση προόδου.
Η κ. Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup Working Group (EWG), που θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και το Eurogroup στη Ρίγα θα αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών το τελευταίο διάστημα.
Γιούνκερ: Δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα, περνά ανθρωπιστική κρίση
«Η Ελλάδα έχει μια ανθρωπιστική κρίση, την οποία πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει, έτσι είναι εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κάλεσε επίσης τη χώρα να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της και προειδοποίησε πως οι συνομιλίες δεν έχουν φθάσει σε ένα στάδιο στο οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν γρήγορα σε θετικό αποτέλεσμα.
«Σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία των συνομιλιών μέχρι τώρα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες από την ελληνική πλευρά ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε το θέμα αυτό προς το αμοιβαίο συμφέρον μας», δήλωσε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιένη.
«Η ένταση των συνομιλιών έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις-πέντε ημέρες αλλά δεν έχουν φθάσει ακόμη στην ωριμότητα που είναι απαραίτητη προκειμένου να φθάσουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα έχει μια ανθρωπιστική κρίση, την οποία πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει, έτσι είναι εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα», τόνισε ακόμη ο Γιούνκερ. «Είναι επίσης εκτός συζήτησης να στηριχθεί η Ελλάδα με οποιοδήποτε τίμημα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου