Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών “ανακαλύπτουν” την αρχαιολογικής κουζίνα!



Γκουρμέ φαίνεται πως ήταν οι αρχαίοι Έλληνες… αφού η διατροφή τους περιλάμβανε φαγητά όπως  Χοιρινό με δαμάσκηνα, γουρουνόπουλο γεμιστό, ”ξιφίας εν τρίμματι συκαμινίω” (ξιφίας με σάλτσα από μούρα) και άλλες πολλές ιδιαίτερες γεύσεις και διατροφικές συνήθειες…
Αυτά ήταν τα αποτελέσματα των “ανακαλύψεων” των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, με την βοήθεια του ειδικού, σεφ και  ερευνητή στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας  - Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Γιώργου Παλησίδη...

Σε αυτό το σημείο να πούμε πως το εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος  “Αρχαίων άροσις και γεύσεις”. Έτσι λοιπόν ο σεφ δίδαξε στους μαθητές τα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας και τις διατροφικές συνήθειες της εποχής, μέσα από ένα ιδιαίτερο “συμπόσιο”, κατά το οποίο μαγείρεψε μαζί τους, στην κεντρική βιβλιοθήκη του σχολείου.
Κάποιες από τις πηγές στις οποίες βασιζόμαστε για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων είναι κείμενα του Ομήρου, του Χειρομένη και του Κάδμου, του Κάτωνα, του Γαληνού, του Αρχέστρατου του Συρακούσιου και πολλών άλλων. Τα γεύματα των αρχαίων ήταν γνωστά ως συμπόσια, ο οικοδεσπότης και οργανωτής του γεύματος ονομαζόταν συνδαιτυμόνας, ενώ οι καλεσμένοι αμφιτρύωνες. Ουσιαστικά πρόκειται για γιορτές όπου σερβίρονταν εδέσματα – ψητά στη σούβλα ή σε πήλινα σκεύη σκεπασμένα από κάρβουνα – μέσα από μεγάλα σκεύη σερβιρίσματος.
Σύμφωνα με τον ερευνητή στην διατροφή τους περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, φρούτα, πικρά χόρτα, κρασί, γάλα, τυροκομικά, κρέας, ψάρια, πτερωτά ζώα, ρίζες, καρπούς, βότανα, σιτηρά, όσπρια, αλλά και διάφορες σαλάτες.
Συνήθιζαν να τρώνε καθιστοί ο ένας δίπλα στον άλλον και για μαχαιροπίρουνο χρησιμοποιούσαν  τη μόστρα ή γλύσσα ή μυστίλλη, ένα κομμάτι κόρα ψωμιού για τα ζουμερά εδέσματα και τα δάχτυλά τους, τα οποία σκούπιζαν επίσης με κόρα ψωμιού. Το φαγητό σερβίρονταν στα πινάκια και χρησιμοποιούσαν αγγεία πόσης συνήθως, ξύλινα ή μεταλλικά κύπελλα, ενώ χρυσά απαντώνται μόνο σε εστίες πλουσίων.
Αυτά ήταν κάποια μόνο από τα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας.

greekreporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου