Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πιπεριά Αριδαίας: Έκανε το χόμπι της «γλυκό» επάγγελμα



Τίποτα καλύτερο από το να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα, όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση της Ευδοξίας Βοσκοπούλου, που στην Πιπεριά, πάνω από την Αριδαία και κάτω από τις πηγές του Πόζαρ, έστησε το εργαστήρι τής καρδιάς της παρασκευάζοντας τουρσιά και γλυκά του κουταλιού. Η Ευδοξία λέει πως χρόνια τώρα ήθελε να μπει σ' αυτή τη γλυκιά δουλειά, ας όψονται όμως οι ευθύνες που άργησε.
«Εμαθα τα γλυκά και τις μαρμελάδες δίπλα στη μάνα μου και στην πεθερά μου, αλλά και τις γειτόνισσές μας. Μου άρεσαν και έτσι αργότερα το έψαξα και μέσα από τα βιβλία. Παλιότερα, τα βράδια, μετά το μαγαζί, έμπαινα στην κουζίνα και δούλευα με τα εποχικά φρούτα» θα πει...

Ο κατάλογός της είναι μεγάλος. Περιλαμβάνει τα γνωστά, αρχίζοντας από τη φράουλα και το καρύδι, το κάστανο, το τριαντάφυλλο και το βερίκοκο, το σύκο, το ροδάκινο, για να καταλήξει στα σπανιότερα, όπως είναι το σπαράγγι, το μαυροκέρασο, το καρότο, το λεμόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι αρίδα. Εννοείται πως με τα παραπάνω ετοιμάζει και μαρμελάδες. Φτιάχνει ακόμα βαζάκια με κοκτέιλ από διαφορετικά γλυκά, με όμορφο οπτικό αποτέλεσμα και ωραία γεύση.
«Το κολοκύθι το έφτιαχνα με φιστίκι. Στα μέρη μας το λένε "ντολμά". Το είδα στη Φλώρινα σε ένα εργαστήριο με καρύδι. Μου λέει εκεί ο ζαχαροπλάστης: "Ντολμάς είναι τούρκικη λέξη. Καρυδάτο να το λες"», επισημαίνει χαμογελώντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου