Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

"Κλείδωσε" ο ενιαίος φόρος ακινήτων στα 2,85 δισ. ευρώ



Στις 18 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι "κλείδωσε" ο ενιαίος φόρος ακινήτων  στη σύσκεψη που προηγήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η εισπραξιμότητα του φόρου κλείδωσε στα 2,85 δισ. ευρώ, γίνεται προσπάθεια για ελαφρύνσεις στα οικόπεδα, ενώ το ύψος των βεβαιωμένων φόρων θα κριθεί και από την απόδοση του ΦΑΠ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, προς το παρόν η τρόικα δέχεται εισπραξιμότητα στο 75%, γεγονός που οδηγεί σε βεβαίωση φόρων ακινήτων ύψους περίπου 3,9 δισ,. ευρώ από το 2014. Πρόσθεσε ότι η τρόικα δέχτηκε ρήτρα σύνδεσης της εισπραξιμότητας με την απόδοση των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013.

Γ. Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με βασικό θέμα τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι ο φόρος θα είναι δικαιότερος από τον προηγούμενο διότι "παίρνει λιγότερα από περισσότερους."

Αναφορικά με την επιβάρυνση σε αγροτεμάχια και οικόπεδα  μέσα σε αγροτικές περιοχές, ο Γ. Στουρνάρας είπε πως θα είναι ελάχιστη.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων και, σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, τόνισε πως στη σελίδα 14, υπάρχει η φράση που λέει ότι "για τις ανεπτυγμένες χώρες, το κριτήριο πρέπει να είναι το κυκλικό έλλειμμα ή πλεόνασμα".

Με βάση αυτό το κριτήριο "η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει, περίπου, πλεόνασμα για το 2013, 4,5% και πάνω από 6% για το 2014. Άρα, αποκλείεται, νομίζω είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να υπάρχουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά μέτρα, βεβαίως".

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Με βάση το τελικό σενάριο ο φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με 20 συντελεστές ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Σε σχέση με το χαράτσι ο ενιαίος φόρος για τα κτίσματα θα είναι μειωμένος έως και 10%. Στα οικόπεδα ο φόρος θα υπολογίζεται με 25 συντελεστές ανάλογα με την αντικειμενική τιμή ανά τετραγωνικό, ενώ στα αγροτεμάχια θα υπάρχει φόρος εκκίνησης 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό που θα αυξάνεται ανάλογα με τη θέση και τη χρήση του αγροτεμαχίου. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το χαράτσι και το ΦΑΠ από την ερχόμενη χρονιά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου