Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Καταιγίδα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις



Η διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας συνοδεύεται από τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με έκθεση («Enhancing Europe's Competitiveness») του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Από την έκθεση προκύπτει ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης με βάση σειρά δεικτών. Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), από τις οποίες εκτιμάται ότι θα προέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας, βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2008 με βάση την απασχόληση και την
προστιθέμενη αξία. Μάλιστα η μείωση στους δύο δείκτες είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
 
Από την έκθεση προκύπτει ότι η απασχόληση στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο τέλος του 2014 θα είναι μειωμένη σχεδόν κατά 40% έναντι του 2008. Αλλά και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων/υπηρεσιών που παράγουν θα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30% έναντι του 2008, παρά την τεράστια μείωση μισθών κ.λπ.
Αντίθετα, στους μεγάλους κερδισμένους βρίσκονται η Γερμανία (παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης στις ΜΜΕ και τη μεγαλύτερη αύξηση σε προστιθέμενη αξία) και η Γαλλία, καθώς και η Πολωνία, η Αυστρία, η Ολλανδία κ.ά.
 
Τελευταία στην Ευρώπη είναι η χώρα μας και με βάση δύο επιπλέον δείκτες, την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανεισμό και την πρόσβαση σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), με την απόσταση που τη χωρίζει ακόμα και από άλλες βαλκανικές χώρες (π.χ. Ρουμανία) να είναι αρκετά μεγάλη. Η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη, με τις επιχειρήσεις τους να έχουν εύκολη πρόσβαση σε δάνεια και κεφάλαια venture capital.
 
Ούτε σκέψη
Τη στιγμή που υποτίθεται ότι λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, το 55% όσων συμμετείχαν στην έρευνα του WEF από την Ελλάδα δήλωσαν ότι ουδέποτε πέρασε από το μυαλό τους η ιδέα να ανοίξουν επιχείρηση, ποσοστό που είναι το τρίτο χειρότερο στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και τη Μάλτα. Τέλος, πολύ χαμηλό έναντι γειτονικών χωρών είναι το ποσοστό (10%) όσων δηλώνουν ότι σκέφτονται να ανοίξουν επιχείρηση.
 
Η έκθεση αποδεικνύει ότι τα μέτρα για τη στήριξη των ΜΜΕ παραμένουν στα συρτάρια παρά τις πολυετείς εξαγγελίες. Μάλιστα η απόσταση που χωρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις (από πλευράς ρευστότητας, καινοτομίας κ.λπ.) από τους ανταγωνιστές τους ακόμα και στις γειτονικές χώρες μεγαλώνει. Από την έκθεση του WEF προκύπτει ότι η ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ευρώπη απαιτεί αλλαγές σε ολόκληρο τον κύκλο της επιχειρηματικότητας, από το επιχειρηματικό σχέδιο για την ίδρυση μιας εταιρίας μέχρι τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής της και την παροχή εργαλείων ώστε να επικεντρωθεί σε καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου