Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Μίνι κραχ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Θύμα» και το ελληνικό ομόλογο



Μαύρη ημέρα ήταν η χθεσινή για τις ευρωπαϊκές αγορές του Νότου, μετά την αδυναμία της δεύτερης σε μέγεθος πορτογαλικής τράπεζας Banco Espírito Santo να καλύψει βραχυχρόνιο ομόλογο.Η εξέλιξη προκάλεσε κύμα πωλήσεων -ιδιαίτερα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου- με το πορτογαλικό χρηματιστήριο να κλείνει με απώλειες πάνω από 4% και το ισπανικό και ιταλικό με πτώση κοντά στο 2%. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών
κατέγραψε απώλειες 1,87%.Πάντως, όλα ξεκίνησαν από τη Βουλγαρία πριν από μερικές ημέρες, όταν μια τοπική τράπεζα αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας και μεταδόθηκαν από την Σόφια εικόνες από ουρές σε καταστήματά της. Ακολούθησε χθές η ανάδειξη αντίστοιχου προβλήματος στην σημαντική πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo με αποτέλεσμα ένα κύμα ανησυχίας να διαπεράσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
Ενδεικτικό είναι το πρόβλημα της ισπανικής τράπεζας Banco Popular Espanol, η οποία ανέβαλε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου την οποία προετοίμαζε για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες από τα φθινοπωρινά στρες τεστ.
Στη γειτονική Ιταλία την ίδια στιγμή η φαρμακοβιομηχανία Rottapharm SpA εγκατέλειπε τα σχέδιά της που θα την οδηγούσαν στο ταμπλό του χρηματιστηρίου του Μιλάνο επικαλούμενη την έλλειψη επενδυτών αλλά και τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τόσο στην ιταλική όσο και στις διεθνείς αγορές, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ύστερα από τη διενέργεια road shows στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.
«Tα πήγαμε καλά» λένε στο υπουργείο Οικονομικών
Σε αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Οικονομικών είχε προγραμματίσει τη δεύτερη έξοδο στις αγορές η οποία αντιμετώπισε δυσκολίες και υψηλότερο κόστος. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η αναταραχή επηρέασε αρνητικά και την ελληνική έκδοση τριετούς ομολόγου.
Συγκεκριμένα αντλήθηκαν 1,5 δισεκ. ευρώ από τα 3 δισεκ. ευρώ που ενεγράφησαν στο βιβλίο πρόσφορων, με την απόδοση στο 3,375%.
Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές, και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει την έκδοση.»
Η κυβέρνηση επίσης εκφράζει την ικανοποίηση της που για μια ακόμα φορά οι διεθνείς επενδύτες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.
Όπως επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ό,τι μπορούμε να τα πάρουμε και με σωστό επιτόκιο.»
«Βουτιά» 4,2% στο πορτογαλικό χρηματιστήριο - Ντόμινο πτώσης στις ευρωπαϊκές αγορές
Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα ενός έτους σημείωσε το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας τερματίζοντας τις συναλλαγές της Πέμπτης με πτώση 4,2% στις 6.105,24 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.
Στο «κόκκινο» έκλεισαν και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον Stoxx Europe 600 να μετρά απώλειες 1,1% διολισθαίνοντας - μετά από πενθήμερο πτωτικό σερί - στις 336,37 μονάδες, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, με πτώση 1,52% έκλεισε ο γερμανικός Dax, ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 1,34%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,68%.
Επίσης, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 1,9%, ο ελβετικός SMI έχασε 0,77% και ο ισπανικός IBEX έκλεισε με απώλειες 2% περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου