Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Το «παιχνίδι των δειλών» για τη Μακεδονία και την τραγωδία στο Μάτι


Στη «Θεωρία των Παιγνίων», που ήξερε καλά το «asset» του Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπάρχει η γνωστή φράση, το «παιχνίδι του δειλού» ή στα αγγλικά chicken game. Είναι ο όρος εκείνος που χρησιμοποιείται στη γλώσσα της διπλωματίας και της πολιτικής για καταστάσεις που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Στις ΗΠΑ το «παιχνίδι του δειλού» ήταν όταν δύο αυτοκίνητα, το ένα απέναντι στο άλλο, ήταν έτοιμα να συγκρουστούν και αν ένας από τους δύο οδηγούς έστριβε το τιμόνι ήταν… η κότα, ο δειλός.
Κάπως έτσι μοιάζει αυτή η κυβέρνηση και κυρίως οι δύο συνεταίροι στην εξουσία, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν αυτόν τον τόπο, τα «δύο Μ», δηλαδή το Μακεδονικό και η τραγωδία στο Μάτι έχουν την…ατυχία να είναι τα έπαθλα σε ένα άτυπο «παιχνίδι των δειλών». Πολιτικών που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους,  που αποπροσανατολίζουν, που λένε ψέματα και που πιστεύουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τους πολίτες για πάρα πολύ καιρό.
Χθες, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος απέδειξαν ότι στο πολιτικό chicken game αυτοί είναι που στρίβουν το τιμόνι και αποφεύγουν τη σύγκρουση με την αλήθεια και την πραγματικότητα.
Χθες μια νεαρή κοπέλα έχασε τη ζωή της μετά από 50 ημέρες από την τραγωδία στο Μάτι. Τα θύματα είναι παρά ένα 100, οι πληγές όχι μόνο δεν επουλώνονται αλλά ανοίγουν ακόμη περισσότερο και η κυβέρνηση ακόμη να αναλάβει τις πραγματικές ευθύνες της. Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Euronews που θα μεταδοθεί αύριο λέει ότι γι’ αυτόν είναι έμπρακτη συγγνώμη το γεγονός ότι ανέλαβε ευθύνες ακόμη και αν δεν του αναλογούσαν. «Ζήτησα έμπρακτα συγγνώμη όταν ανέλαβα την ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων όχι μόνο της δικής μου», είπε ο πρωθυπουργός και με το κόλπο της «διάχυσης» της ευθύνης απλά νομίζει ότι «καθάρισε».
Ουδεμία μεταμέλεια, καμιά αυτοκριτική για την τραγική του εικόνα στις 23 Ιουλίου και την εξαφάνισή του τις επόμενες εβδομάδες. Ο ηγέτης μιας χώρας δε φοβάται τα δύσκολα και αναλαμβάνει το βάρος μιας εθνικής τραγωδίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που κάνει είναι μεταθέτει σε άλλους την ευθύνη, να μιλά για την άναρχη δόμηση λες κι έπεσε από τα σύννεφα, να μιλά για παθογένειες που ο ίδιος βρήκε. Όμως, δε λέει κουβέντα για το πώς αποφάσισε να «ξηλώσει» τους «αλάνθαστους» υπουργούς του αν και ακόμη και σήμερα πιστεύει ότι η κυβέρνησή του τα έκανε όλα τέλεια αλλά φταίνε οι άλλοι. Το παιχνίδι του δειλού που δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους χαροκαμένους ή κατεστραμμένους κατοίκους του Ματιού.
Μακεδονική… σαλάτα
Το δεύτερο Μ, αυτό με το όνομα της Μακεδονίας, ανέδειξε τους κ. Τσίπρα και Καμμένο σε ηθοποιούς πρώτης γραμμής. Ο υπερπατριώτης και μοναδικός εκφραστής του καραμανλισμού πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έδωσε χθες συνέντευξη τύπου για να μας εξηγήσει τη θέση του. Όποιος κατάλαβε τι εννοούσε ότι θα κάνει, θα πρέπει να είναι πολύ έξυπνος και πολύ γενναίος για να τα καταφέρει σ’ αυτή την επιστολή.
Όπως μας είπε, θα δεν αποδέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί κατά τη γνώμη του δεν είναι τίποτε. Ασχέτως αν όλοι οι διεθνείς παράγοντες την έχουν αναγνωρίσει, ο κ. Καμμένος κάνει ότι δεν βλέπει.
Και τι θα κάνει από εδώ και στο εξής: Όπως μας πληροφόρησε ο υπουργός Αμυνας, είτε θα κυρωθεί η συμφωνία στο τέλος της τετραετίας αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή από τους επόμενους, είτε θα πάμε σε δημοψήφισμα. «Και μόνο ως έσχατη λύση, ανέφερε ο κ. Καμμένος θα πάμε στη λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες».
Τι εννοεί ο υπερπατριώτης ποιητής; Ότι κάνει μια ακόμη κυβίστηση καθώς μέχρι πρότινος έλεγε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση για το Μακεδονικό. Κι έτσι δεν αποκλείεται ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να εξαντλήσουν την τετραετία μεταθέτοντας σκόπιμα την κύρωση της συμφωνίας για την επόμενη κυβέρνηση.
Βεβαίως, το γεγονός ότι έχουν ήδη δημιουργηθεί τετελεσμένα κι ότι το ΝΑΤΟ βιάζεται να εντάξει την ΠΓΔΜ στη Συμμαχία ενώ όλοι μιλούν ανοικτά για Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, ουδόλως απασχολεί τον κ. Καμμένο.
Πρόκειται για κλασσικό «παιχνίδι του δειλού» όπου ο κυβερνητικός εταίρος δεν τολμά να συγκρουστεί ούτε με όσα είναι αντίθετα με την… ιδεολογία και τη συνείδησή του. Ούτε με την… καραμανλική παράδοση την οποία όπως ο ίδιος λέει εκπροσωπεί.
Σε δύο τόσο κρίσιμα ζητήματα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος δειλιάζουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί πολύ απλά η καρέκλα της εξουσίας είναι πολύ γλυκιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου