Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Βαμβάκι: Βίαιη προσαρμογή από Καραγιώργο και Μάρκου


Image
Τις κρίσιμες εβδομάδες για τη συγκομιδή και διάθεση του βάμβακος, δηλαδή το διάστημα που απομένει μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν οι μεγάλες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, που από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου έχουν προχωρήσει σε «βίαιη προσαρμογή» των τιμών αγοράς του σύσπορου βαμβακιού. 
Πρόκειται στην ουσία για τις μονάδες εκκόκκισης των επιχειρηματιών Καραγιώργου και Μάρκου που έχοντας νοικιάσει φέτος και τα εκκοκκιστήρια της Ένωσης, κινούνται κατά βούληση στη διαμόρφωση των τιμών, αδιαφορώντας στην ουσία για τις διεθνείς τιμές του προϊόντος αλλά και για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου που ευνοεί την εξέλιξη των τιμών στο βαμβάκι.

Έτσι, ενώ οι πρώτες παραλαβές από περιφερειακούς παίκτες, αναφέρονταν σε τιμές από 53 μέχρι και 57 λεπτά το κιλό στο σύσπορο, ξαφνικά και με αφορμή την ελαφρά πίεση που δέχονται οι τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια, κυρίως από εξωγενείς παράγοντες, οι δύο εκκοκκιστές ανακοίνωσαν την Τρίτη 4 Οκτωβρίου κλειστή τιμή στα 48 λεπτά το κιλό. Είναι προφανές, ότι οι παραπάνω επιχειρηματίες έχοντας υπό τον έλεγχό τους κάτι παραπάνω από το 50% των μονάδων εκκόκκισης και αρκετά καλή ρευστότητα για να ελέγχουν την κατάσταση, επέλεξαν να ποδηγετήσουν την αγορά σε βάρος των παραγωγών.
Έτσι, με το δίλημμα ή κλειστή τιμή στα 48 λεπτά ή ανοικτή τιμή και όπου κάτσει, επιδιώκουν να μονοπωλήσουν τη φετινή αγορά συσπόρου βάμβακος και να κερδίσουν σε βάρος των παραγωγών ότι δεν κατάφεραν τον περασμένο χρόνο, λόγω των προπωλήσεων για τις οποίες είχαν αναλάβει δεσμεύσεις σε τιμές πολύ χαμηλότερες απ’ αυτές στις οποίες κινήθηκε τελικά η διεθνής αγορά.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, στις τάξεις των παραγωγών γίνονται αυτή τη στιγμή συζητήσεις για κοινή στάση επί του θέματος με στόχο τη διάθεση του προϊόντος βάσει των τιμών που διαμορφώνονται στα διεθνή χρηματιστήρια, ενδεχομένως με ένα – δύο λεπτά χαμηλότερα.  

Οι διεθνείς τιμές
Εν τω μεταξύ, στα 100,92 σεντς ανά λίμπρα έκλεισε την Τρίτη το χρηματιστήριο του Σικάγο, ενώ αντίστοιχα, στο χρηματιστήριο του Λίβερπουλ η τιμή του βαμβακιού έκλεισε στα 110,35 σεντς ανά μπούσελ. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε 1,71 ευρώ το κιλό για το εκκοκκισμένο και στα 0,56 ευρώ το κιλό για το σύσπορο.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου