Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Α. Τσοχατζόπουλος: «Δώρα δεν έλαβα από κανέναν»


Τις κατηγορίες ότι νομιμοποίησε παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας απέρριψε ενώπιον του ανακριτή κ. Γαβρ. Μαλλή απολογούμενος ο Ακης Τσοχατσόπουλος, αρνούμενος παράλληλα την εμπλοκή του σε εξωχώριες εταιρίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έλαβε ποτέ από κανέναν «δώρα ή ανταλλάγματα», υποστηρίζοντας ότι αποκλειστικός του σκοπός από όποια θέση κι αν κατείχε ήταν να «προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας»...

Από την πλευρά του, ο ανακριτής επισήμανε αρκετές φορές προς τον κ. Τσοχατζόπουλο ότι μία σειρά γνωστών του προσώπων κινούνται μέσω των επίμαχων εταιριών και εμφανίζονται να ασχολούνται με ακίνητα που τελικώς καταλήγουν σε συγγενικά του πρόσωπα.
Απαντώντας αναφορικά με την εμπλοκή του Νίκου Ζήγρα στην υπόθεση, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι με τον συγκατηγορούμενο και πρώτο εξάδελφο του «δεν είχαμε καμία επαγγελματική σχέση διότι αυτός ασχολείτο με το εμπόριο ξυλείας και εγώ με την πολιτική».
Όσον αφορά στην συγκατηγορουμένη του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι την γνωρίζει από το 1978, από το ΠΑΣΟΚ και καθώς ήταν λογίστρια της ανέθεσε τη συμπλήρωση των φορολογικών του δηλώσεων όπως είχε κάνει και πλειάδα άλλων συναδέλφων του στο κόμμα. Ειδικότερα όσον αφορά στην εμπλοκή της κ. Λαμπροπούλου στην υπόθεση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός φέρεται πως υποστήριξε: «Το 2006 επειδή έψαχνα νέο διαμέρισμα για να εγκατασταθώ με την οικογένεια μου, με ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα διαμέρισμα κάποιας αμερικάνικης εταιρίας NOBILIS, στην οποία ήταν λογίστρια, επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, το οποίο η εταιρία εκμισθώνει».
Ο κ. Τσοχατζόπουλος δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση εταιρείες. Ερωτηθείς συγκεκριμένα σχετικά με την Torcaso ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση και την έμαθε όταν δίπλα στο γραφείο του στην Κυψέλη άρχισε να κατασκευάζει ένα ακίνητο. Δήλωσε παράλληλα ότι δεν γνωρίζει «καμία εταιρεία ΜΙΕ», ούτε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της και ότι από τις εφημερίδες πληροφορήθηκε πως ήταν αντιπρόσωπος της FEROSTALL στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που, κατά τις ίδιες με πληροφορίες, έγιναν εντός του ανακριτικού γραφείου:
Ανακριτής: Αποδεικνύεται πώς εμβάσματα 2.960.000 ελβετικών φράγκων κατατέθηκαν από τη ΜΙΕ κατ΄ εντολή Ζήγρα σε λογαριασμούς της εταιρίας MΟRELIA και από αυτή καταβλήθηκε ένα μέρος σε μετρητά στον Ζήγρα κι ένα μέρος στο λογαριασμό του.
Ακης Τσοχατζόπουλος: Ουδεμία γνώση έχω, και δεν έχω λάβει γνώση των ανωτέρω καταθέσεων γιατί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής δεν μου δόθηκαν και στο πενθήμερο της προθεσμίας που μου δώσατε δεν πρόλαβα να τις διαβάσω.
Ανακριτής: Αποδεικνύεται από τη δικογραφία ότι εμβάσματα 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων και 1 εκατομμυρίου δολαρίων πέρασαν σε λογαριασμούς της TORCASO στην Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] Σχετικά άρθρα από τον ελεγχόμενο από τον Ζήγρα λογαριασμό της Morgan Stanley
Ακης Τσοχατζόπουλος: Γνωρίζω αυτές τις πληρωμές από την Εξεταστική της Βουλής και ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος διαβεβαίωσε ότι έχει σχέση αποκλειστικά με την TORCASO και τους μετόχους της και ότι ελέγχεται με αίτημα δικαστικής συνδρομής ποιός έδωσε εντολή για τα εν λόγω εμβάσματα.
Ανακριτής: Υπάρχουν καταστάσεις όπου φαίνονται τα συνολικά ποσά που ο Ζήγρας κατέθετε για λογαριασμό της MORELIA από το 1999 έως το 2005.
Ακης Τσοχατζόπουλος: Έχω παντελή άγνοια των καταθέσεων αυτών και των κινήσεων αυτών. Στην ολιγοήμερη προθεσμία που μου δώσατε δεν πρόλαβα να διαβάσω τα στοιχεία.
Ανακριτής: Τι σχέση μπορεί να έχει η ΜΙΕ με την εταιρία TORCASO και τον εξάδελφο σας Ζήγρα που να δικαιολογούν τις συναλλαγές αυτές;
Ακης Τσοχατζόπουλος: Καμία
Ανακριτής: Τότε προς τι οι καταβολές αυτές;
Ακης Τσοχατζόπουλος: Δεν γνωρίζω
Ανακριτής: Δεν είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι σχετίζονταν με την προμήθεια των υποβρυχίων;
Ακης Τσοχατζόπουλος: Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πώς οι πληρωμές Ζήγρα προς MORELIA θα μπορούσε να αφορούσαν επαγγελματικές τους συνεργασίες. Για σύνδεση Ζήγρα με την ΜΙΕ δεν γνωρίζω κάτι, αλλά τέτοια σχέση μου φαίνεται απίθανο να υπάρχει.
Ανακριτής: Τι σχέση μπορεί να έχει η εταιρία ξυλείας του ξαδέλφου σας με τη ΜΙΕ που να δικαιολογεί πληρωμές εκατομμυρίων;
Ακης Τσοχατζόπουλος: Δεν γνωρίζω και επαναλαμβάνω πώς δεν μπορεί να έχει.
Για το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που εμφανίζεται να το αγοράζει το 1999 η TORCASO, o πρώην υπουργός φέρεται να υποστήριξε ότι πριν το 2006, οπότε με την υπόδειξη της Λαμπροπούλου το νοίκιασε από την εταιρία NOBILIS δεν γνώριζε ότι ανήκε στην TORCASO, ενώ ερωτώμενος αν είναι σύμπτωση ότι πριν το 2006 η εταιρία που το αγόρασε το 1999 εκπροσωπούνταν από τον Ζήγρα, ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε ότι δεν γνώριζε τα κατασκευαστικά προγράμματα της TORCASO.
Στην επισήμανση του δικαστικού λειτουργού ότι η εν λόγω εταιρεία εμφανίζεται να πούλησε στην μισή τιμή από αυτήν που το αγόρασε και μάλιστα με το τίμημα να καταβάλλεται τοις μετρητοίς εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου και δεν προέκυψαν αναλήψεις ή πιστώσεις στους λογαριασμούς, ο κ. Τσοχατζόπουλος σχολίασε: «Υποθέτω πώς ήταν άστοχη επιχειρηματική επιλογή».
Για το ακίνητο της κόρης του ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι έμαθε την εταιρεία BLUBELL , δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ζήγρας. «Λόγω της κόρης μου, η οποία αγόρασε από τον Α. Οικονομίδη ένα διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους, το οποίο (ο πωλητής) είχε αγοράσει από την εταιρία αυτή. Επίσης γνωρίζω πώς είχε απασχολήσει την εξεταστική του 2004-05 για τα TOR», σημείωσε. Κατά τον κατηγορούμενο αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι το επίμαχο ακίνητο πριν το αγοράσει η κόρη του, το νοίκιαζε από την επίμαχη εταιρία που εμπλέκεται ο θείος της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου