Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Η Β. Ελλάδα «κρύβει» ορυκτό πλούτο αξίας 20 δισ.



ΟΡΥΚΤΟΣ πλούτος αξίας 20 δισ. ευρώ κρύβεται στο υπέδαφος της Β. Ελλάδας σύμφωνα με μελέτες που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά την εξόρυξη χρυσού στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, κάνοντας λόγο για «μία βιώσιμη πλουτοπαραγωγική δεξαμενή με πλέον των 20 δισ. ευρώ συνολική μεταλλική αξία»...

«Η Ελλάδα», σημείωσε, «είναι από τις λίγες χώρες που διαθέτουν ορυκτό πλούτο σε ποσότητα και ποιότητα. Αναλογικά είμαστε στην κορυφή των πιο προικισμένων χωρών σε ορυκτό πλούτο. Σήμερα απασχολούνται 23.000 εργαζόμενοι και υπολογίζονται σε 100.000 οι έμμεσες θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο ορυκτός πλούτος είναι ενταγμένος στη στρατηγική της κυβέρνησης ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο που σέβεται το περιβάλλον. 

Στη χθεσινή συζήτηση κυριάρχησαν ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με καταγγελίες περί διαπλοκής με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση υπό απόλυση, την οποία δεν μπορεί να σώσει η διαπλοκή». Πρότεινε δε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περιοχή της Κασσάνδρας ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν για το μέλλον της επένδυσης. 

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργίου απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι «σήμερα το έργο Μεταλλείων Κασσάνδρας μετά από 8 χρόνια έχει περάσει όλη τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και πλέον βρίσκεται σε φάση υλοποίησης». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η εταιρία Ελληνικός Χρυσός εκμεταλλεύεται 220 τόνους χρυσού κι έχει ετήσιο λειτουργικό κόστος επένδυσης 103 εκατ. ευρώ. Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης είναι τα εξής: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ. Συνολικό λειτουργικό κόστος 3,3 δισ. ευρώ, έσοδα 5,9 δισ. ευρώ και χρόνος ζωής 32 έτη. Προβλέπεται ακόμη δημιουργία άμεσα 1.300 θέσεων εργασίας, δημιουργία τριπλάσιων τουλάχιστον έμμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή, περίπου 4.000, σε μια περιοχή πολύ υψηλής ανεργίας. «Δεν μπορώ», κατέληξε, «να φανταστώ εναλλακτικά σενάρια σαν αυτά που πρότειναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους, που τους είπαν να γίνουν μελισσοκόμοι».

Πηγή  express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου