Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Φορο - σοκ για μισθωτούς και συνταξιούχους.(πίνακες)



Μισό – μισό με την εφορία θα μοιράζονται τα εισοδήματα πάνω από 26 χιλιάδες ευρώ μισθωτοί και συνταξιούχοι που κερδίζουν περισσότερα και τα δηλώνουν κανονικά, καθώς η νέα πρόταση που «κατεβάζει», - σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ»- το υπουργείο Οικονομικών στον διάλογο με τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση προβλέπει επιβολή του συντελεστή 45% για τα εισοδήματα άνω των 26 χιλιάδων ευρώ, από 100 χιλιάδες που ισχύει σήμερα.
Με τις αλλαγές που προτείνονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων καθιερώνονται τρεις συντελεστές 21%, 26% και 45%, το αφορολόγητο πρακτικά διευρύνεται από 5 χιλιάδες στα 9.000 ευρώ ευνοώντας –σε πρώτη ανάγνωση- τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, αλλά το κλειδί των τελικών επιβαρύνσεων δεν
αποκαλύπτεται πλήρως καθώς, όπως γράφει η εφημερίδα, παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί με την κατάργηση του αφορολογήτου για τις οικογένειες με παιδιά και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Αν συνυπολογιστούν αυτές οι παράμετροι, δύσκολα θα προκύψουν ελαφρύνσεις, ακόμα και για τα μικρότερα εισοδηματικά κλιμάκια, τα οποία φαινομενικά ευνοούνται αν ληφθούν αποκλειστικά και μόνο υπόψη οι αλλαγές στην κλίμακα.
Η νέα προτεινόμενη κλίμακα καθιερώνει συντελεστή 21% για εισοδήματα από το 1ο έως και τα 18. 000 ευρώ. Στο επόμενο κλιμάκιο από 18.001 έως 26.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 26% και για ποσά που ξεπερνούν τα 26 χιλιάδες ευρώ επιβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής 45%. Παράλληλα, όμως προβλέπεται σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους ανεξάρτητου εισοδήματος. Στην προηγούμενη εκδοχή η έκπτωση φόρου άρχιζε να μειώνεται για εισοδήματα πάνω από 18 χιλιάδες ευρώ για να εξαλειφθεί πλήρως για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ. Πρακτικά, όσοι είχαν εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ δεν είχαν καθόλου αφορολόγητο.


Με τη νέα πρόταση, οι επιβαρύνσεις είναι καταλυτικές για εισοδήματα της λεγόμενης μεσαίας τάξης και υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Στα 40.000 ευρώ, ο επιπλέον φόρος σε σχέση με σήμερα 1.390 ευρώ (από 8.820 ευρώ στα 10.210 ευρώ) και στα 60 χιλιάδες ευρώ ο φόρος αυξάνεται από τα 16.420 ευρώ στα 19.210 ευρώ ή 2.790 ευρώ περισσότερα.

Η νέα κλίμακα θα τεθεί υπόψη των στελεχών των τριών κομμάτων που σχηματίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό σε νέα συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη κατά την οποία αναμένεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το νέο φορολογικό. Εξάλλου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρέπει να έχει κατατεθεί στη βουλή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου