Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Απάντηση σε ερώτηση του Γ.Καρασμάνη για την καταβολή ενίσχυσης στου πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς Πέλλας



Ο Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης είχε καταθέσει Υπόμνημα υπόψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βαμβακοπαραγωγούς του Ν. Πέλλας, οι οποίοι κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο είχαν αισθητά μειωμένη παραγωγή, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και της δράσης του πράσινου σκουληκιού κατά την κρίσιμη περίοδο.
Αποτέλεσμα αυτού, όπως επεσήμαινε ο Βουλευτής, ήταν πολλοί από τους παραπάνω βαμβακοπαραγωγούς να έχουν κατά τη φετινή περίοδο σημαντική υστέρηση στα συγκομισμένα κιλά έναντι των παλαιότερων ετών σε τέτοιο βαθμό...
ώστε η συγκομιδή να μην φθάνει στο ύψος της ελάχιστης στρεμματικής  απόδοσης που απαιτείται βάσει της καλλιεργητικής ζώνης που ανήκουν, για να θεωρηθούν δικαιούχοι της ειδικής ενίσχυσης.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου οι συγκεκριμένοι βαμβακοπαραγωγοί να μην στερηθούν την ειδική αυτή επιδότηση, ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν εκείνη τη χρονική περίοδο που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της βαμβακοπαραγωγής και να τους αποδοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση.
Σε απάντησή του προς το Γιώργο Καρασμάνη για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«…Ωστόσο, εφόσον οι αρμόδιες Υπηρεσίες επιβεβαιώσουν επίσημα την επικράτηση ειδικών καιρικών συνθηκών ή ζημιών από πράσινο σκουλήκι, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής του σύσπορου βάμβακος σε επίπεδα κατώτερα από την προσδιορισθείσα ελάχιστη στρεμματική απόδοση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα λάβει υπόψη του τα ανωτέρω, ώστε να αποδοθεί, όπως πρέπει, η συνδεδεμένη ενίσχυση στους παραγωγούς βάμβακος που υπέστησαν τη ζημία ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου