Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μήνυμα Δημάρχου Σκύδρας Γιώργου Χοΐδη για τα ΑμεΑ



Κάποτε τα άτομα με αναπηρία βρίσκονταν στο οικογενειακό και κοινωνικό περιθώριο. Ήταν απομονωμένα και αποκλεισμένα από κάθε ανοιχτή και δημόσια εκδήλωση ή δραστηριότητα.
Όμως τα τελευταία χρόνια η κοινωνική ωρίμανση και εξέλιξη , βοηθούντων σημαντικά και των ανάλογων ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, συνετέλεσαν στη γενικότερη αλλαγή συμπεριφοράς ώστε τα άτομα με αναπηρία να μη ντρέπονται και να μην κρύβουν το πρόβλημα. Και η κοινωνία ,βέβαια , να μην το παραβλέπει αλλά να θεωρεί χρέος της να συνδράμει για την αντιμετώπιση και επίλυση του...

Έτσι τα ΑμεΑ βρίσκονται πλέον στο κέντρο της κοινωνικής προσοχής και μάλιστα κάποια απ’ αυτά χάρη στις αξιοθαύμαστες ικανότητες και δεξιότητες τους έχουν καταφέρει πολλά κερδίζοντας παράλληλα την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των συνανθρώπων τους.
Ωστόσο ,ακόμα , και σήμερα ,σε κάποιο βαθμό ,αντιμετωπίζουν έναν ιδιότυπο ρατσισμό. Απομένουν να γίνουν  και άλλα γοργά βήματα στους τομείς της συμπεριφοράς , εκπαίδευσης , εργασίας , αναψυχής ,φροντίδας και ασφάλισής τους ,ώστε να ενσωματωθούν πλήρως στον κοινωνικό κορμό .
Η πολιτεία τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο ( μέσω της αυτοδιοίκησης με ικανή χρηματοδότησή της ) θα πρέπει  να παράσχει  το ανάλογο ποιοτικό και ποσοτικό έργο χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις.
Ο Δήμος Σκύδρας τιμά και στηρίζει τα ΑμεΑ στο μέτρο των δυνατοτήτων του και αναγνωρίζει τις ενέργειες και πρωτοβουλίες πολιτών και συλλόγων υπέρ των ατόμων με αναπηρία.
Άλλωστε η ισότιμη αντιμετώπιση των ΑμεΑ συνιστά δείκτη χαρακτηρισμού μιας κοινωνίας ως ανθρώπινης , δίκαιης και πολιτισμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου