Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Στα 43,3 δισ. ευρώ η παραοικονομία στη xώρα μας



Στα 43,3 δισ. ευρώ ή στο 24% του ΑΕΠ εκτιμάται η παραοικονομία στην Ελλάδα, επίπεδο που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27 κρατών - μελών (18,5%) και σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που δεν ξεπερνάει το 15%. Αυτό δείχνει έρευνα της Visa Europe με θέμα «Η παραοικονομία στην Ευρώπη, 2013 – Η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας», ενισχύοντας την επιχειρηματολογία για την ανάγκη διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών...

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Visa Europe για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο κ. Νίκο Καμπανόπουλο, το ποσοστό της παραοικονομίας σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ελλάδα παρουσιάζει μικρή μεταβολή τα τελευταία χρόνια, καθώς διατηρείται μεταξύ 24% και 25% από το 2008 έως και το 2012, ενώ μικρή μείωση, στο 23,6%, εκτιμάται για το 2013. Σύμφωνα με τον κ. Καμπανόπουλο, η αιτία αποδίδεται στο γεγονός ότι «δεν έχει σημειωθεί ο κατάλληλος ρυθμός ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα συμβάλει στην κάμψη του μεγέθους της παραοικονομίας».
Η παροχή κινήτρων προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ώστε να επιλέγουν για τις συναλλαγές κάρτες πληρωμών έναντι μετρητών θα λειτουργούσε προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις εφόσον η χρήση καρτών ξεπερνάει συγκεκριμένο ποσοστό του προσωπικού εισοδήματος. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει μείωση ΦΠΑ με τη χρήση καρτών πληρωμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ή για συγκεκριμένο χρόνο.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά τις online αγορές, η έρευνα της Visa Europe έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των καταναλωτών που πραγματοποιούν online αγορές και στο μέγεθος της παραοικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2010-2012 ο αριθμός των online καταναλωτών αυξήθηκε κατά 8%, ενώ η παραοικονομία μειώθηκε κατά 1,4% του ΑΕΠ.
Το 2013 η παραοικονομία στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 2,1 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,5% της οικονομικής δραστηριότητας. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δέκα ετών, αλλά σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της Visa Europe κ. Στιβ Πέρι, παρά το γεγονός ότι πριν από το 2009, η αντιμετώπιση της παραοικονομίας στο σύνολο της Ευρώπης είχε αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα, πρόσφατα παραδείγματα από τη δυτική, την ανατολική και τη βόρεια Ευρώπη παρουσιάζουν διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας. Σύμφωνα με την έρευνα, η ερμηνεία είναι ότι η παραοικονομία βασίζεται στη χρήση μετρητών και κινητήριος δύναμη αυτού του φαινομένου στην Ευρώπη είναι η αδήλωτη εργασία και οι αδήλωτες πωλήσεις. Μεταξύ των χωρών που έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της παραοικονομίας περιλαμβάνονται χώρες όπως η Πολωνία, η οποία το 2010 ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την επέκταση των τερματικών αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση 100.000 νέων τερματικών σε 2,5 χρόνια, εκ των οποίων το 75% τοποθετήθηκε σε χώρους που σχετίζονται με δραστηριότητες παραοικονομίας.
Το 2011, οι ηλεκτρονικές πληρωμές έγιναν υποχρεωτικές στην Ιταλία για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Υιοθετήθηκαν επίσης φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές, σε συνδυασμό με την προοπτική παύσης λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής τα οποία εντοπίζονταν να μην έχουν εκδώσει απόδειξη πάνω από 3 φορές σε 5 χρόνια. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν κατά 9,1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα υποχρεωτικά μέτρα υιοθετήθηκαν στην Ισπανία για ποσά άνω των 2.500 ευρώ και στην Ελλάδα για ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Το 2012, έγινε υποχρεωτική στην Πορτογαλία η παροχή στοιχείων συναλλαγών από τις τράπεζες προς τις φορολογικές αρχές.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου