Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Πώς η κρίση "αδειάζει" τα γηροκομεία



Τάση εκκένωσης των γηροκομείων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής. Το φαινόμενο αποδίδεται τόσο στην έλλειψη χρημάτων για τα νοσήλια, όσο και στην ανάγκη να καλύψουν "τρύπες" στον οικογενειακό προϋπολογισμό από τη σύνταξη.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ο συντάξεις αποδεικνύονται "στυλοβάτες" για τα νοικοκυριά που πλήττονται σκληρά από την ανεργία και τις περικοπές των μισθών και των επιδομάτων.


"Πολλοί αποφασίζουν να πάρουν τους ηλικιωμένους στο σπίτι προκειμένου να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους και να τα βγάλουν πέρα" αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Στέλιος Προσαλίκας.

"Για να είναι ένας άνθρωπος σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων σημαίνει ότι είναι βαρύ περιστατικό και απαιτεί ιδιαίτερη ενασχόληση. Οι άνθρωποι όμως φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να υπερβάλλουν εαυτόν αναλαμβάνοντας τη φροντίδα τους, προκειμένου να μην πληρώνουν το γηροκομείο" διευκρινίζει ο ίδιος.

Στην Καθημερινή μιλά και μία γυναίκα, της οποίας η γιαγιά βρίσκεται σε γηροκομείο. Καθώς η σύνταξή της δεν αρκεί για να καλύψει το κόστος της περίθαλψης, η εγγονή της καταθέτει κάθε μήνα τμήμα από τον μισθό της.

"Σκέφτομαι σοβαρά να την αποσύρω από το γηροκομείο και να την έχω μαζί μου στο σπίτι. Τουλάχιστον έτσι θα πληρώνουμε ένα ενοίκιο και θα μου μένουν και λίγα χρήματα στην άκρη. Όμως είναι δύσκολη η απόφαση. Ουσιαστικά θα πρέπει να 'ξεχάσω' τη ζωή μου, φροντίζοντας τη γιαγιά που έχει πολλά προβλήματα υγείας" αναφέρει η γυναίκα.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου