Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ερώτηση ΚΚΕ στην βουλή για τη δραματική κατάσταση λόγω των σοβαρών ελλείψεων στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών



Επικίνδυνη έχει καταστεί η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτό. Με πρόσχημα το «νοικοκύρεμα» και τον «έλεγχο της σπατάλης στο Ε.Σ.Υ.» η τρικομματική κυβέρνηση προχωρά στην συρρίκνωση και του Γ.Ν. Γιαννιτσών, με περικοπή και κατάργηση των κλινών που με τη σειρά τους οδηγούν σε αντίστοιχη μείωση του ανάλογου προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες και ειδικότητες...

            Συγκεκριμένα, μετά την τροποποίηση του οργανισμού (30.04.2012) του νοσοκομείου, μειώθηκαν οι κλίνες από 248 σε 175 (στην παιδιατρική κατά 10, δηλαδή από 30 σε 20 και στην καρδιολογική επίσης κατά 10, φτάνοντας έτσι τις 18). Επακόλουθα μειώθηκαν και οι θέσεις των ειδικών γιατρών του Ε.Σ.Υ. κατά 26, δηλαδή από 95 σε 69. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο παιδιατρικό τμήμα καταργήθηκαν οι 2 από τις 6 θέσεις.
Σε συνέχεια των παραπάνω, ακολούθησε η τελευταία κοινή υπουργική απόφαση, η οποία αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τμήματα νευραλγικής σημασίας όπως το ακτινολογικό, την καρδιολογική κλινική και το παιδιατρικό τμήμα, καταργώντας από μια θέση ειδικού γιατρού.
Αν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προστεθούν οι ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό κ.α.) γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της συρρίκνωσης και της δραματικής κατάστασης που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και ασθενείς. 
Μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που έχουν αποδυναμωθεί ή έχουν κλείσει αντίστοιχα τμήματα και κλινικές σε άλλα όμορα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα αυξάνεται συνεχώς η νοσηλευτική κίνηση παρουσιάζει αυξητική τάση και η ποσοστιαία κάλυψη των κλινών, ιδιαίτερα στο παιδιατρικού τμήματος, βρίσκεται στο 102% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.       
Ειδικά για την παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Γιαννιτσών το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική ερώτηση υπ αριθμ 7540/06.04.2012.
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και εμπορευματοποίησής της, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που συνεχίζει και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου φορτώνοντας με δυσβάσταχτο «κόστος» τη λαϊκή οικογένεια και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,  ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου