Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Αντ. Σαμαράς: Αγαπάμε την Ελλάδα για να επιτρέψουμε την ανάδυση εξτρεμιστών



«Αγαπάμε τη χώρα μας πάρα πολύ για να επιτρέψουμε την εμφάνιση εξτρεμιστών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Η αναγκαιότητα της Ευρώπης - Η Ευρώπη που χρειαζόμαστε», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κων. Καραμανλής και το Ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, στην εποχή μας αντιμετωπίζουμε τις εξής προκλήσεις: αφ’ ενός επιλύουμε τα οικονομικά μας προβλήματα και αφ’ ετέρου αποτρέπουμε την ανάδυση των εξτρεμιστών και των λαϊκιστών. «Και  ενεργούμε έτσι διότι αγαπάμε τη χώρα μας καθένας από εμάς, όπως ακριβώς είμαστε όλοι μας αφοσιωμένοι στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε τρία στοιχεία που ενώνουν τους Ευρωπαίους. Πρώτον η Ιστορία και ο Πολιτισμός, δηλαδή «η χριστιανική κληρονομιά μας και το δημοκρατικό πολιτικό υπόβαθρο το οποίο στηρίζεται στο Κράτος Δικαίου και στον άνευ όρων σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Δεύτερον, μίλησε για την ανταγωνιστικότητα, σημειώνοντας ότι σήμερα πολλές περιοχές στον κόσμο καταγράφουν γιγαντιαία άλματα προς τα εμπρός, με βάση την ανταγωνιστικότητα. «Δεν μπορούμε εμείς να υστερήσουμε, να μείνουμε πίσω. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας με σύνεση, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το δυναμικό μας. Πρέπει να νικήσουμε τη γραφειοκρατία και τον κατακερματισμό. Δεν μπορούμε να "σκεφτόμαστε μεγαλόπνοα", αν ο ορίζοντάς μας περιορίζεται στα στενά εθνικά μας σύνορα», παρατήρησε.
Τρίτον, αναφέρθηκε στους όρους αλληλεγγύη και ευθύνη διότι, όπως τόνισε, δεν νοείται Ένωση χωρίς αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της και δεν υπάρχει αλληλεγγύη για όλους χωρίς ευθύνη του καθενός ατομικά.
Στο σημείο αυτό σχολίασε την κατάσταση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα: αφ’ ενός απίστευτες θυσίες εκ μέρους του λαού της χώρας μας και αφ’ ετέρου την υπάρχουσα και την προσδοκώμενη αλληλεγγύη των κρατών μελών προς αυτή την κοινή μας οικογένεια.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι τώρα πια γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. «Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοσιονομική συνεργασία για μια σταθερή νομισματική Ένωση, περισσότερες αποφασιστικές πρωτοβουλίες για  μια κοινή ενεργειακή πολιτική και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, περισσότερο συγχρονισμό στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών καθώς επίσης και μεγαλύτερη προστασία των συνόρων μας και αποτελεσματικές πολιτικές που να ασκούν επιρροή πέρα από τα σύνορά μας», πρόσθεσε.
Τέλος ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν έγιναν πολλά λάθη, τα οποία τώρα πρέπει να διορθώσουμε. «Ναι, η Ένωσή μας έχει ακόμη πολλές ελλείψεις. Τώρα πρέπει να μεριμνήσουμε γι’ αυτές. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον. Διαφορετικά, θα καταντήσουμε οι "παρίες" του μέλλοντος», κατέληξε.
Σημειώνεται πως κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ευρω-αμερικανικό επιμελητήριο (European-American Chamber of Commerce), όπου συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων με έδρα στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της SAS, Μάικλ Χάγκστρομ, με τον πρόεδρο της IBM Ευρώπης, Χάρυ Βαν Ντόρενμάλεν, με τον παγκόσμιο επικεφαλής της Strategy Accenture, Μαρκ Σπίλμαν, με τον πρόεδρο της Dell, Άνγκους Χέγκαρτι, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gowan Group, Ζουλί Γέσεν, με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της Europe and CIS at AES και με τον πρόεδρο της Αlcoa Ευρώπης.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου