Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Εθνική υπερηφάνεια με χορηγία



Είμαστε ωραίο κράτος, τελικά. Κιμπάρικη χώρα, με κυβέρνηση που δίνει ευκαιρίες στο επιχειρείν. Μπορεί, βέβαια, να εξαντλεί κάθε σταγόνα υπομονής που κυλάει στο αίμα του επιχειρηματία, αλλά τον ανταμείβει μεταγενέστερα. Όταν θέλει να διαφημιστεί. Υπάρχει ευνοϊκότερο deal από το να σου δίνει τη δυνατότητα να διαδώσεις το όνομα της εταιρείας σου σε όλο το έθνος, από τη στιγμή που η παρέλαση των αρμάτων θα γίνει με χορηγούς;
Και φυσικά θα το δικαιούσαι. Διότι, αν μη τι άλλο, τους έχεις χορηγήσει, εκτός από τα καύσιμα, το επικοινωνιακό δικαίωμα να κάνουν δηλώσεις για την ανεξαρτησία της πατρίδας.
Όμως εσχάτως για να υφίσταται πατρίδα χρειάζονται και άλλοι χορηγοί που, εντάξει, δανείζουν με χαμηλό επιτόκιο και στην ανάγκη κουρεύουν και κάτι. Και η πατρίδα δεν είναι αχάριστη. Αγοράζει από αυτούς τα άρματα που κινούνται με χορηγό στην παρέλαση.
Και μετά αυτό μπορεί να συνεχιστεί, να επεκταθεί και σε άλλα τμήματα της παρελάσεως. Είσαι ο Κ και έχεις τη Λ εταιρεία με κυνηγετικά και είδη αλιείας. Κάνε κάτι αντίστοιχο με τις στολές των ΟΥΚ. Εκεί θα έχεις ακόμη καλύτερη τύχη, αφού αυτοί συνηθίζουν να φωνάζουν και συνθήματα. Ξέρεις πόσοι νοικοκυραίοι νιώθουν καλά με το «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ»;
Για να μη σοβαρευτούμε, η λογική του Αβραμόπουλου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι καθαρά πολιτική και έχει να κάνει με το διαμορφωμένο κλίμα στην κοινωνία, μετά και τα γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που θα νιώσει καλύτερα βλέποντας τα τανκς στους δρόμους κι αυτό η κυβέρνηση το ζυγίζει και το επιλέγει. Κλείνει το μάτι στους συντηρητικούς και απλώνει το χέρι για να χαϊδέψει τους στρατιωτικούς. Θυμηθείτε το ρεπορτάζ κυριακάτικων εφημερίδων για το πού θα μοιραστεί το επίδομα από το πρωτογενές πλεόνασμα. Στους ένστολους… Το ζήτημα, όμως, είναι βαθύτερο. Τι μήνυμα εκπέμπει η αποδοχή της χορηγίας; Ακόμα και αν η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν σκοπεύει να προβληθεί ή να ζητήσει κάτι, ο μέσος πολίτης βλέπει την προθυμία του κράτους και δικαιούται να απορει.
Τελικά, το ένα τρίτο που πιστεύει ότι μας ψεκάζουν πρέπει να έχει δίκιο. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς δέχεται το πολιτικό σύστημα χορηγία ιδιώτη για την κίνηση-επίδειξη-παρέλαση οτιδήποτε τέλος πάντων του στρατεύματος. Με αυτή τη λογική, το ΙΚΑ Κοζάνης και η ΔΟΥ Λιβαδειάς να προσλάβουν επιπλέον υπαλλήλους με έξοδα ενός τοπικού οικονομικού παράγοντα και ο στρατός να ράβει τις στολές του στο Κολωνάκι. Μην κάνουμε «σκηνάκια» με στολές που δεν είναι στη μόδα.

Τάκης Καραγιάννης

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου