Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Δήλωση Δημάρχου Σκύδρας για την απελευθέρωση της πόλης


Με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Σκύδρας , ο Δήμαρχος Γιώργος Χοϊδης δηλώνει τα εξής :
   Σύμφωνα με τους ιστοριογράφους του Γενικού Επιτελείου Στρατού , η 17η Οκτωβρίου !912 θεωρείται η ημερομηνία απελευθέρωσης της πόλης της Σκύδρας από τον τουρκικό ζυγό.
   Με βάση τα ιστορικά στοιχεία η 6η ημιλαρχία με επικεφαλής το λοχαγό Κλάδο εκτελώντας αναγνώριση μπήκε στη Σκύδρα  (<< κατευθυνθείσα εις Σκύδραν εύρε το χωρίον ελεύθερον>> ).
Την επομένη , 18 Οκτωβρίου στις 4 το απόγευμα , η 6η μεραρχία έφθασε με το σύνολο των δυνάμεών της στη Σκύδρα , όπου και καταυλίστηκε .
   Μπορεί να μην έγινε μάχη για την απελευθέρωση της Σκύδρας , όμως , τα παραπάνω διαδοχικά γεγονότα είναι σημαντικά στην αναφορά της τοπικής ιστορικής εξέλιξης. Τις επόμενες δύο ημέρες, δηλαδή στις19 και 20 Οκτωβρίου 1912 , θα διεξαχθεί η καθοριστική μάχη των Γιαννιτσών  από την οποία θα κριθεί το μέλλον της Θεσσαλονίκης και η ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό .
   Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912 -13 σφράγισαν και προσδιόρισαν την κατοπινή πορεία του έθνους. 
   Ωστόσο, θα μας ήταν χρήσιμη και ιδιαιτέρως διδακτική η αναδρομή στα γεγονότα της χρονικής περιόδου πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους όταν η χώρα μας , αν και βρέθηκε σε τραγική κατάσταση ( πτώχευση του 1893, ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 ) κατόρθωσε να αναδιοργανωθεί , να ορθοποδήσει κι αξιοποιώντας τις συγκυρίες να φτάσει στην εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων. Οι συσχετισμοί και οι παραλληλισμοί της τότε με την σημερινή εποχή δεν θα ήταν βεβαίως άσχετοι ή αναντίστοιχοι.  
   Ας κρατήσουμε, λοιπόν, σαν επίλογο το εξής: ο ελληνισμός όταν είναι ενωμένος ,όταν συμβουλεύεται την ιστορική του μνήμη και δρα με σχέδιο και διορατικότητα βγαίνει νικητής .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου