Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τραγική η κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Πέλλα σύμφωνα με ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου


Οι πολιτικές των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι κυριότερες αιτίες που η Ελληνική κτηνοτροφία έχει βρεθεί σε τέλμα. Ο νομός μας δεν αποτελεί εξαίρεση σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Πέλλας. Ο Σύλλογος κάνει λόγο για υπερβολικό κόστος παραγωγής το οποίο διογκώνεται καθημερινά σε αντίθεση με τις τιμές που πουλούν οι παραγωγοί γάλακτος και κρέατος και οι οποίες πέφτουν συνεχώς. Μέσα στον Δεκέμβριο πάντως οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις προκειμένου να ικανοποιήσουν όπως λένε τα όποια δίκαια αιτήματά τους.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Πέλλας:..

Συνάδελφοι Κτηνοτρόφοι
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν.Πέλλας συνεδρίασε τη Τετάρτη 30 Νοέμβρη και ασχολήθηκε με την επιδείνωση της κατάστασης του κλάδου και τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, που μας έχουν φτάσει με τις οικογένειές μας στην απόγνωση.
Ζούμε πλέον μια παρατεταμένη αρνητική κατάσταση και βρισκόμαστε οι μικροί και μεγάλο μέρος πλέον των μεσαίων κτηνοτρόφων στη Πέλλα, όπως και σε όλη τη χώρα, σε τραγική κατάσταση.
Οι πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ίδιας της Ευρ. Ένωσης έχουν βάλει σε τέλμα την κτηνοτροφία. Οι πραγματικές αιτίες εντοπίζονται ξεκάθαρα στις εφαρμοζόμενες από τις Ελληνικές κυβερνήσεις αντικτηνοτροφικές πολιτικές της ΕΕ, που όλα τα χρόνια συρρίκνωσαν την κτηνοτροφία με διάφορους Κανονισμούς (εκφυλισμός της παρέμβασης με τις εξευτελιστικές τιμές παρέμβασης, υποχρεωτική αγρανάπαυση, αθρόες εισαγωγές, κά.) και δημιούργησαν τεράστια αρνητικά προβλήματα και απειλούν πλέον με καταστροφή το σημαντικότερο διατροφικό κλάδο , τη κτηνοτροφία .
Μας λένε οι σημερινοί κυβερνώντες, ότι «ο μοχλός εξόδου της χώρας από την κρίση, θα είναι ο πρωτογενής αγροτοκτηνοτροφικός τομέας».
Ποιος πρωτογενής τομέας;  Αυτός, που το κόστος παραγωγής διογκώνεται καθημερινά ανεξέλεγκτα (τιμές ζωοτροφών, αύξηση των άλλων μέσων και εφοδίων, αύξηση του ΦΠΑ, τεράστια αύξηση στο αγροτικό ρεύμα, στα καύσιμα, τα χαράτσια στον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, του ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης, τη φοροληστεία της αγροτικής λαϊκής κατοικίας μέσα από το χαράτσι της ΔΕΗ, κλπ). Αυτή είναι η υποστήριξη του πρωτογενή τομέα; Ποιόν συνεχίζουν να κοροϊδεύουν; Τους χιλιάδες κτηνοτρόφους, που οδηγούνται καθημερινά σε ξεπούλημα των ζώων τους «κακήν κακώς»;
Την ίδια στιγμή οι τιμές παραγωγού για το γάλα και το κρέας συνεχίζουν την «κατιούσα» και ακόμη χειρότερα: Είμαστε απλήρωτοι πάνω από 5 μήνες για το γάλα !!!, που έχουμε παραδώσει στις γαλακτοβιομηχανίες αδυνατώντας να αγοράσουμε τις συνέχεια και πιο ακριβές ζωοτροφές για να ταϊσουμε τα ζώα μας. Και τα κέρδη τους - και σε βάρος των εργαζόμενων-καταναλωτών της πόλης - συνέχεια αυγαταίνουν.
Η πολιτική , που εφαρμόζουν, στοχεύει ξεκάθαρα να φορτώσει τη κρίση στους αγροτο-κτηνοτρόφους , την εργατιά , τα λαϊκά στρώματα για να σώσει τα κέρδη των τραπεζιτών & της πλουτοκρατίας και ας ξεκληρίζονται καθημερινά οι μικροί κτηνοτρόφοι. Αυτό θέλουν και αυτοί δηλ. να συγκεντρωθεί η κτηνοτροφία σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις, σε λίγα χέρια. Και η κατάσταση θα χειροτερέψει με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014 - 2020.
Πρόκειται φυσικά για την ίδια ΚΑΠ, που μείωσε την αυτάρκεια της χώρας μας σε ζωο-κομικά προϊόντα, κατέστρεψε χιλιάδες παραγωγικές μονάδες, μας έφερε δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα. Αρχίζουμε εμείς οι κτηνοτρόφοι να καταλαβαίνουμε όλο και καλύτερα όλα τα παραπάνω. Μας «πονείρεψαν» πλέον και τους ψυλλιαζόμαστε καλύτερα.
Η κατάσταση αυτή για μας και τις οικογένειές μας, δεν πάει άλλο!
Καλούμε , σαν Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν.Πέλλας , όλους τους συναδέλφους να φρενάρουμε τη κατηφόρα , να παλέψουμε για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε όφελος του λαού μας ενάντια στα «καρτέλ» και τις πολιτικές ξεκληρίσματος.
Προσανατολιζόμαστε σε αγωνιστικές αντιδράσεις μέσα στο Δεκέμβρη & πριν τα Χριστούγεννα.

Πάγια και σημερινά αιτήματά μας :
Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημ . Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγής και παράνομες ελληνοποιήσεις.
Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγω-γής.
Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλ-λευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια. Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
Νομιμοποίηση και παροχή δωρεάν της υποδομής ηλεκτροδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.
ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο φορέα με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής του κεφαλαίου στο 100% των ζημιών απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους, κατάργηση των χαρατσιών.
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των κρατικο-συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ. Στήριξη του κρατικού - συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Οριοθέτηση των βοσκοτόπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και πρόστιμα.
Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Με βάση τα παραπάνω αιτήματα εμείς οι κτηνοτρόφοι της Πέλλας συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους συναδέλφους όλης της χώρας , με τους υπόλοιπους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα για υγιεινά & φτηνά ζωοκομικά προϊόντα και ειδικότερα στις δύσκολες στιγμές της κρίσης για το λαό μας.

2 σχόλια:

  1. Καλησπερα σαs,ποιοσ ειναι αυτοs που εβγαλε αυτην την ανακοινωση,για ποιον συλογο μιλατε,ονοματα δεν υπαρχουν?συμφωνω με αυτα που αναφερετε αλλα ψαξτε καλυτερα αλλη φορα και απευθηνθειται στα σωστα ατομα!μηπωσ ειναι καπιοι κομματικη του κκε,μια σκεψη κανω,θα ηθελα το συγκεκριμμενο blog αλλη φορα οταν αναφερει κατι στο blog να γραφει και συγκεκριμμενα ονοματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση φέρει την υπογραφή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν.Πέλλας και είναι αναρτημένη από τις 7 Δεκεμβρίου στην Αγροτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα «ΑγρόΤύπος» http://www.agrotypos.gr.
    Σας παραθέτω και το link το οποίο παραπέμπει στην αναρτημένη ανακοίνωση: http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=69193

    ΑπάντησηΔιαγραφή