Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Γενικευμένη κατακραυγή για τα αναδρομικά των βουλευτών


Σε δεινά απολογητική θέση φέρνουν για μια ακόμα φορά το πολιτικό σύστημα τα περιβόητα αναδρομικά των βουλευτών, ενώ την ίδια στιγμή, πολιτικά κόμματα και βουλευτές σπεύδουν εν μέσω λαϊκής κατακραυγής, να αποκηρύξουν την ενέργεια των 117 συναδέλφων τους, οι οποίοι ανακίνησαν με αγωγές ενώπιον της Δικαιοσύνης το θέμα. Ανάλογη στάση μετά το κύμα αποδοκιμασίας που προκλήθηκε, έλαβαν και κάποιοι από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, δηλώνοντας, είτε ότι έχουν αποσύρει τις αγωγές, είτε ότι δεν προτίθενται να ενθυλακώσουν τα ποσά σε περίπτωση δικαίωσης...


Μετά την ομοβροντία δημοσιευμάτων, το γραφείο τύπου της Βουλής κατ' εντολήν του προέδρου της Φ. Πετσάλνικου, στέκονται στη δήλωσή του, από τον περασμένο Μάιο, όταν είχε τονίσει, ότι «όλοι θα πρέπει να συναισθανθούν τις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος μας, όπου οι πολίτες υπόκεινται σε θυσίες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει».
Στην ίδια ανακοίνωση, υπενθυμίζεται, ότι τόσο το 2007 (ν. 3620/07) όταν δόθηκαν αναδρομικά έκτακτες παροχές στους δικαστικούς λειτουργούς όσο και το 2008 (ν. 3661/08), οπότε αυξήθηκαν σημαντικά οι αποδοχές τους, η Βουλή αποφάσισε ότι αυτές δεν αφορούν στους βουλευτές. Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι για να ισχύσει και για τους βουλευτές οποιαδήποτε διάταξη νόμου που θα αφορά στις αποδοχές των δικαστικών, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει κοινή απόφαση του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών.
Τέτοια απόφαση δεν έχει εκδοθεί, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ αντίθετα, κατά το γραφείο Τύπου, οι βουλευτικές αποδοχές, έχουν περικοπεί σημαντικά. Εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της Κ.Ο., Β. Έξαρχος, αφού επισήμανε ότι η «επιμονή ορισμένων» στη διεκδίκηση των αναδρομικών «δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα», προσθέτει ότι η Κ.Ο. του κόμματός του, «έχει διατυπώσει προ πολλού την ξεκάθαρη θέση, να μη διεκδικήσουν οι βουλευτές - μέλη της την καταβολή αναδρομικών, συναισθανόμενοι την κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας».
Σε ανάλογους τόνους και ο «γαλάζιος» ομόλογός του Κ. Τασούλας, που επισήμανε ότι την ώρα που περικόπτονται εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων«η διεκδίκηση παρόμοιων αξιώσεων από πολιτικά πρόσωπα συνιστά πρόκληση και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Κανείς εν ενεργεία βουλευτής της Ν.Δ., πρόσθεσε, δεν εγείρει αξιώσεις και ήδη 4 εκ των εν ενεργεία βουλευτών που τα ονόματά τους αναφέρθηκαν (σ.σ. πρόκειται για τους Π. Μελά, Ι. Πλακιωτάκη, Μ. Κεφαλογιάννη και Θ. Λεονταρίδη) έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις. Αλλά και ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος του ΛΑ.Ο.Σ. διαβεβαίωσε το κόμμα του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι δεν υφίσταται σχετική αξίωση. Στην αντίπερα όχθη το ΚΚΕ, χαρακτηρίζει υποκριτικές τις δηλώσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων.
Ονόματα
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι τρεις φορές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «με τη σιωπηλή σύμπραξη της Ν.Δ.» αρνήθηκε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων διεκδικούν τα αναδρομικά.

Ο τέως υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής δήλωσε πως αν του επιδικαστεί το ποσό θα το καταθέσει στο ταμείο για την αντιμετώπιση του χρέους, ενώ ο Ακ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι με βάση τη σημερινή δραματική κατάσταση δεν προτίθεται να εισπράξει κανένα ποσό από το ελληνικό δημόσιο.
Γνωστοποιήθηκε χθες ότι αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έχουν υποβάλει οι πρώην βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Μανώλης, Δ. Σαμπαζιώτης, Γ. Καλαντζής, καθώς και οι Εμμ. Κεφαλογιάννης (δεν διευκρινίστηκε αν αφορά τον πρώην ή τον νυν βουλευτή) και Ιω. Κεφαλογιάννης, ενώ ανάμεσα στα ονόματα των δικών που αναβλήθηκαν πρόσφατα ήταν και εκείνο του Αθ. Μάτη. Όλοι πάντως προσβλέπουν στη δίκη-κλειδί που θα γίνει την Ανοιξη στο Διοικητικό Εφετείο, εκτός και αν πρόκειται να υποβληθούν μαζικές παραιτήσεις από τις αγωγές.
Απάντηση
Μετά την ομοβροντία δημοσιευμάτων, το γραφείο τύπου της Βουλής κατ' εντολήν του προέδρου της Φ. Πετσάλνικου, υπενθυμίζει δήλωσή του, από τον περασμένο Μάιο.

Τότε, ο πρόεδρος της Βουλής είχε τονίσει, ότι «όλοι θα πρέπει να συναισθανθούν τις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος μας».
Στην ίδια ανακοίνωση, υπενθυμίζεται, ότι όταν δόθηκαν αναδρομικά έκτακτες παροχές στους δικαστικούς λειτουργούς, η Βουλή αποφάσισε ότι αυτές δεν αφορούν στους βουλευτές.

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου